Régi szép idők – a bitcoin 2017-es menetelése

spot_img

Miközben árfolyama immár harmadik alkalommal teszteli az éves mélypontot, arra gondoltunk felelevenítjük a régi szép idők emlékeit és visszatekintünk arra, hogy kedves ellenségünk, a bitcoin miként is tornázta föl magát egy év alatt $1000-ról, egészen a $20 000-os szintig.

Az $1000-os határt éppen újév napján sikerült átlépni. A dologról több hírportál is beszámolt, de akkor még senki sem gondolta, hogy alig 12 hónappal később, már minden címlapon a bitcoin fog szerepelni. Az év első komolyabb áresésére alig néhány napot kellett várni. Kína központi bankja szigorúbb felügyelet alá vonta a három helyi tőzsde óriást, a Huobi-t, az OKCoin-t és BTCC-t, melyek akkor még a globális forgalom jelentős részét bonyolították.

Sokan tartottak attól, hogy ez bedöntheti az árfolyamokat, de viszonylag hamart lenyugodtak a kedélyek és a Bitcoin ismét felfelé ívelő pályára állt. A lépés azonban már előrevetítette a kínai tőzsdék sorsát. Nem sokkal később a kifizetések letiltásával, a fiat kereskedőpárok megszüntetésével, ősszel pedig minden helyi kriptotőzsde működési engedélyének felfüggesztésével az ország lényegében kilépett a nemzetközi kripto életből.

Az amerikai Gemini tőzsde mögött álló testvérpár, Cameron és Tyler Winklevoss még 2013-ban adott be kérelmet egy bitcoin ETF létrehozására. Az ETF (exchange traded fund) egy olyan befektetési eszköz, amivel lehetővé vált volna a bitcoin hagyományos tőzsdéken való kereskedése. Az amerikai szabályozótestület, a SEC több évnyi huzavona után végül 2017 márciusában utasította el Winklevoss-ék kérelmét, amire a piac erős eladási hullámmal reagált. A közel 30%-os eséssel ismét $1000 alá esett a BTC árfolyama, bár nem kellett hozzá sok idő, hogy ismét a döntést megelőző szinten kereskedjenek vele.

Nyáron aztán a bitcoin többször is megdöntötte korábbi csúcsát. Először a $2000-os, alig néhány héttel később pedig a $3000-os rekordnak örülhettek a befektetők. Ezt egy kisebb korrekció követte, melyben a Bitcoin Cash hardfork körüli bizonytalanság is közrejátszott. Ezután a BTC ismét emelkedni kezdett és elérte az $5000-os határt, de a kínai tőzsdék leállításáról és a dél-koreai ICO banról érkező hírek miatt, szeptember végén ismét egy újabb pihenő következett.

A Bitcoin Cash mintájára ősszel több bitcoin hardforkot is átélhettünk. Ezek közül talán a SegWit 2X volt a legemlékezetesebb. A forkot megelőző hetekben sokan úgy vélték, hogy ez a lánc képviseli majd a bitcoin új, többség által elfogadott irányát és már a B2X létrehozása előtt megkezdődött, a még nem is létező coinokkal való kereskedés.

Mint a fenti képen is látható, voltak akik hatalmas pénzeket öltek ebbe a képzeletbeli pénzbe, ami végül el sem indult, egy bug ugyanis megakadályozta a bányászokat az új blokkláncot indító genezis blokk létrehozásában. Arra viszont, ami a november 16.-i elmaradt forkot követően történt senki sem számított. A bitcoin árfolyama heti 15-30%-os ugrásokkal egészen $20 000-ig emelkedett, a holdat azonban a pokol követte, legalábbis így érezhették a csúcson beszállók, akik alig egy hét alatt 50%-ot veszítettek befektetésük értékéből.

A mai napig sok vita folyik arról, hogy mindez az eufórikus hangulat, a média által keltett hisztéria vagy bennfentes kereskedés következtében történt. Amerikában éppen ezért kezdtek vizsgálódni a hatóságok a kripto tőzsdékket érintő, esetleges viszaélésekkel kapcsolatban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img