Top30 kriptotőzsde: Listázás mellé csalási útmutató is jár

spot_img

Redditen futottunk bele egy megosztásra érdemes témába: A Fresco Network alapítója, Roy Huang osztotta meg twitteren egy “Top30” exchange listázási ajánlatát. Kitakarta a nevet is, és azt sem tudjuk, hogy mennyibe kerül a listázás, ennek ellenére elgondolkodtató, ahogy a tweetben megjegyzi, ez az iparági probléma.

A tőzsde a listázás mellé API-t és “Trading Assistant”-et (kereskedő botot) ad, amellyel díjmentesen tudnának napi 50 BTC-nyi kamu forgalmat előállítani maguknak. Ez aztán felkelti a befektetők érdeklődését, ráadásul a tőzsdét is kisegíti a forgalmi rangsorban. Sok légy egy csapásra, kár, hogy csak a sz*rszagot érezni az egészből.

A forgalom kérdése

Érdemes lekattintani a tweetben is linkelt elemzést, amely az OKEX tőzsde forgalmának járt utána, és lesújtó eredményekkel szolgál. Március elején vizsgálva például a tőzsde forgalmának közel 94%-a lehetett kamu forgalom. A bejegyzés borítóképén az OKEX-en látható teljesen szabályos, totálisan életszerűtlen forgalomra látható példa. Sejtésünk szerint az azóta eltelt három hónapban a helyzet még rosszabb, hiszen a sokszor emlegetett Google Trends keresési statisztikáiban még lejjebb került a “bitcoin” keresések száma az akkorinál. Valószínűleg egyébként az amerikai tőzsdéken kívül minden más szereplő sáros az ügyben, viszont nem egyenlő mértékben.

A forgalom azért kell, mert ez alapján áll fel a legnagyobb tőzsdék rangsora, ez alapján akarnak náluk megjelenni projektek, ez alapján jönnek a kereskedők és ez jelenik meg a Coinmarketcap rangsorában, sőt Trading Volume statisztikájában is. Tulajdonképpen minden egyes szereplőnek érdekében áll a csalás, a befektetőknek, sőt, a HODL-ereknek is, hiszen képzeljük el a pánikot, ami a valódi számok megvillanása esetén következne.

Rengeteg szó esik arról, hogy szüksége van-e a kriptopénzek piacának szabályozásra, vagy sem. Amíg a kereskedés nem decentralizált tőzsdéken zajlik, addig a kriptotőzsdék tekintetében sajnos van. Az egyik legmegbízhatóbb jelenlegi megoldás, az általunk is ajánlott Binance, például már fejleszti saját decentralizált megoldását.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img