Vitalik Buterin és a dunamenti szabadállam

spot_img

Hallottatok már Liberlandról? Vít Jedlicka cseh politikus álma ez a kis független ország, melyet 2015-ben Szerbia és Horvátország között próbált meg megalapítani egy olyan területen, amit nem mindkét ország követel, hanem egyik sem. Egy igen speciális szituáció ez, amit az eredményez, hogy a két ország kénytelen bizonyos kis területekeről lemondani, hogy másutt többet nyerjenek. Ezt a speciális jogi státuszt nem csak Liberland próbálta akkoriban kihasználni.

Ennek ellenére nem meglepő módon Jedlicka hiába nyújtotta be igényét de jure jogosan a területre, azóta se történt csoda, és a lelkes pionírok nem tudnak letelepedni, mert a hatóságok akadályozzák őket.

A téma annyiban kötődik a kriptovaluták világához, hogy Liberland libertariánus koncepciói közé tartozik a szabad fegyverviselésen és a minimális állami adóztatáson túl a kriptovaluták állami elismerése is. Ami azonban aktuálissá is teszi a topikot, az az, hogy Vitalik Buterin is nyilatkozott a témáról, sőt, egyértelműen állást foglalt Liberland mellett.

Nagyon érdekes és igéretes iránynak tartom azt, hogy próbálkozzunk mikronemzetek létrehozásával, és használjuk őket arra, hogy akár libertariánus, akár másféle kormányzati modelleket fedezzünk fel.

– nyilatkozta öt napja az Inversenek. Egy korábbi Twitter-posztjában pedig a kváziállam támogatóival és zászlójával szerepel.

Azt eddig is tudtuk, hogy Vitalik libertariánus. Azonban az, hogy konkrétan szimpatizál Liberlanddal, érdekes és izgalmas jövőt sejtet. Vajon ha történne hivatalos összefogás, akkor az Ethereum globális brandjének ereje elegendő lenne ahhoz, hogy a horvát rendőrség levonuljon, és engedje hasznosítani az amúgy teljesen lakatlan, néhány négyzetkilométeres területet?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img