Ilyen könnyű pozitív ICO értékelést venni

spot_img

Megvilágító erejű írás jelent meg Markus Hartmanntól, az Alethena nevű svájci blokklánc-eszköz értékelő társalapítójától. Témaválasztása nem véletlen, nyilván a saját, teljesen objektívnek mondott blockchain projekteket minősítő weboldala is kaphat pár kattinitást a felhajtás okán, de foglalkozzunk inkább a bejegyzés tárgyával.

Markus azt akarta megvizsgálni, hogy mennyire szavahihetőek és függetlenek az ICO-kat értékelő oldalak. Röviden semennyire, lássuk a részleteket.

Az ICObench a legnagyobb és leginkább elismert ICO értékelő platform. Az ICObench azt ígéri, hogy csúcsbefektetők és szakértők segítenek az egyszerű hétköznapi ICO-vadásznak megtalálni a legjobb és legnagyobb potenciállal rendelkező projekteket. Hasolnó módon működik, mint filmek terén a Rotten Tomatoes, tehát vannak kritikusoknak megfeleltethető kurátorok, akiknek véleménye nagyobb súllyal esik a latba és az ő értékeléseiket az “expert rating” kiemelt mutató ismerteti.

Az ICObenchet már sok kritika érte, különösen a premium listázási programja miatt. Ha az ICO-t indító csapat jó pénzt fizet az oldalnak, kiemelt helyekre kerülhet a token. Ilyen módon viszont könnyen összetéveszthető egy másik, az érdemei miatt előkelő helyekre került tokennel vagy a tényleges ismertetőkkel. Ez a program még lenyelhető az átlagos felhasználó számára, azonban Markus Hartmann ennél mélyebbre ásta magát az ICObench mocsarában.

Hartmann saját projektjének, az Alethananak az ICO-ját szerette volna regisztrálni az ICObenchre. Hamarosan üzenetet is kapott az első “szakértőtől”, aki méltányosan felajánlotta, hogy több más szakértővel együtt szívesen segít feltornászni az értékeléseket. Markus az első hullámban két ismertetőt vásárolt 800 dollárnyi ethereumért. Röviddel azután 6 újabb értékelést is felkínált neki a csaló, amiből vásárolt egyet 0,56 ethereumért. 1000 dollárért tehát három “szakértői recenzió” és az ahhoz kapcsolódó pozitív értéklés került az ICO neve mellé, anélkül, hogy bárki is megnézte volna miről szól az egész projekt.

Sikeresen zárult az első megkeresés

Ahogy később kiderült, nem ő volt az egyetlen csaló. Hamarosan John Smith néven felkereste őt egy újabb, aki felajánlotta, hogy 5-6 szakértő írna pozitívumokat az Alethananról fejenként 1,5 ETH-ért. John Smith-tel olyan részleteket is meglehetett beszélni, hogy pontosan mennyi pontot adjanak az ICO-nak és Markus arra is rávette őt, hogy egy általa előkészített szöveget másoljon az ismertetőbe.

Azonban ebben a szövegben szerzőnk a bekezdések kezdőbetűibe rejtette a S-C-A-M szócskát. Az így megjelent ismertető hamarosan visszaköszönt az ICObenchen egy Stephanos Constantinou nevű, magát ICO szakértőnek és CEO-nak nevező kiemelt értékelőtől.

 

 

Az értékeléseket és az ismertetőket tehát probléma nélkül és időre szállították a megbízottak, mindössze néhány ETH-ba került a szerzőnek, hogy a többtízezres látogatottságú oldalon előkelő helyre kerüljön az ICO-ja.  Megtérülés szempontjából ez egy roppant jó üzlet. Az ICObench óriási hibája, hogy nem tud gátat szabni ennek az ismertető-piacnak, jelenleg a legtöbb amit tehet, hogy kibannolja a lebukott accountokat.

Mindent összevetve bebizonyosodott, hogy milyen egyszerű csalni, még a leghitelesebbnek titulált nagyobb holnapokban sem bízhatunk. Akkor is legyünk óvatosak, amikor saját magunk kutatjuk az ICO hátterét, hiszen nem csak a véleményezés és a marketing között mosódott már el a határ, hanem egyenesen megvehetővé vált bármilyen vélemény.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img