Bemutató: Zilliqa (ZIL)

spot_img

A Zilliqa saját bevallása szerint a világ első nagyteljesítményű (vagy nagy áteresztőképességűnek is nevezthetnénk) harmadik generációs blokklánc platformja. A Zilliqa blokklánc a hivatalos weboldalán található számláló szerint a cikk megírásának pillanatában 2500 tranzakciót képes kezelni másodpercenként. Emellett azt ígéri, hogy a hálózat növekedésével növekedni tud a tranzakciók száma is, ezzel óriási lépést tett előre a lineáris skálázódás megoldásában. Céluk, hogy elérjék a VISA 4-5000 másodpercenkénti tranzakciós sebességét. Jelenleg is a skálázódáshoz kapcsolódó problémakör jelenti az Ethereum blokklánc és más projektek egyik legnagyobb kihívását. Momentán az Ethereum kb. 7-15 tranzakciót tud kezelni másodpercenként, azonban a kriptopénzek terjedése okán és a láncon futó decentralizált applikációk miatt a jövőben ennél többre lesz szüksége.

A Zilliqa teszthálózat akutális státusza a cikk megírásakor

A Zilliqa a sharding nevű technológiát használja skálázásra. A sharding működését úgy képzeljük el, hogy a hálózatot futtató 600 node-ot egy algoritmus felosztja 100 nodeból álló csoportokra – ezeket nevezzük shardnak. Az így keletkezett hat csoport vagy shard képes párhuzamosan, egymástól elkülönülten ellenőrizni a tranzakciókat, ezért példánkban a tranzakciók kimenetele meghatszorozódik. Alapvetően egy fő blokklánc mellett futó második rétegen mennek végbe ezek a folyamatok, a blokklánccal csak pontokban érintkeznek, ezért csak jelentősen kisebb mértékben terhelik le azt.

Azért a 600-as számot használtuk példának, mert legalább ennyi node szükségeltetik a hálózat sikeres működtetéséhez. A legtöbb blokkláncprojekt alapvetésével ellentétben, miszerint az igazi decentralizáció lényege, hogy minden szereplő ellenőriz minden tranzakciót, a Zilliqa ezt megkerülte a shardinggal. Igy vált lehetségessé, hogy a nodeok számának növekedésével ne lassúbb, hanem épp ellenkezőleg, gyorsabb legyen a rendszer, hiszen nem szükséges többé mindenkinek ellenőrizni mindent. Fontos megjegyezni, hogy a sharding nevet alapvetően az Ethereum fejlesztői használják, a Zilliqa kontextusában általában “state shardingként” vagy “network shardingként” beszélnek róla, hogy elkülönítsék magukat az Ethereum fejlesztésétől. A fejlesztők ígéretei szerint a sharding segítségével a jövőben egy 10.000 nodeból álló hálózat képes lesz beelőzni a VISA és a MasterCard sebességét. A belső teszteken állítólag jelenleg egy 36.000-es nodehálózat képes volt elérni 2488 másodpercenkénti tranzakciót.

A sharding illusztrációja

Persze felmerül a kérdés, hogy mennyire veszélyezteti ez a fajta sharding a decentralizációt? A Zilliqa esetében a nodeok shardokra történő szétválasztása is demokratikusan és decentralizáltan működik. Az algoritmus által véltetlenszerűen kiválasztott nodeok alkotják majd a Directory Service Committee-t, magyarul a címtárszolgáltatási bizottságokat. Ezek felelnek majd az ellenőrizendő tranzakciók kiosztásáért. A nodeok mikroblokkokba rendezik majd az eredményül kapott ledgert, azután a DSC-k full blokkokba írják őket. A full blokkok blokkláncba írásához pedig konszenzusra van szükség.

Konszenzusrendszerét tekintve a Zilliqa egy vegyes megközelítést alkalmaz, amiben leginkább a NEO-ra és a Hyperledgerre hasonlít. Lényege, hogy a blokkláncba írás előtt az összes megbízható nodenak alá kell írnia a blokkot, de az alsóbb szinteken már nem szükséges a részvételük. A bányászás gyakorlatilag a hálózati szereplők hitelesítésére és azonosítására szolgál, ezért nincs is túl nagy energiafogyasztása.

A Zilliqa token (ZIL) jelenleg egy ERC20-as token, ami egy publikus tesztneten működik. A tervek szerint a mainnet 2018 harmadik negyedévében indul. A token felhasználását tekintve az okosszerződések végrehajtására szolgál és természetesen a bányászok is ZIL-t kapnak majd jutalmul.

A Zilliqa ötletgazdái a Shanghaj Egyetem munkatársai és kutatói. Mindegyikük informatikai és természettudományos háttérrel rendelkezik. A piaci kapitalizáció emelkedése előtt még megfigyelhető volt, hogy a csapat retorikájában mennyire a technológia dominál, a hypeot talán szándékosan is szerették volna elkerülni. Marketingben azóta sem erősek, de a közösség felkarolta a projektet és a ma már a coinmarketcap top 30 coinja közé tartoznak.

Felhasználását tekintve a Zilliqa helytállhat bárhol a pénzügyi szférában, ahol magas tranzakciószámokkal dolgoznak, de azt sem lehetetlen elképzelni, hogy átveszi a NEO és az Ethereum helyét a blokkláncpiacon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img