Egy svájci kanton élére áll a kriptoiparnak

spot_img

A tegnapi napon a Svájci Bankáregyesület egy felhívást kapott Zug tartomány pénzügyi igazgatóságától, hogy hívjanak életre egy olyan munkacsoportot, ami vállalati bankszámla nyitásában segítené a blokklánccal foglalkozó társaságokat.

Svájcban jelenleg is akadályokba ütköznek azok a kriptopénzekkel foglalkozó cégek, amelyek banki szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni. Heinz Tannler, Zug pénzügyi igazgatója ezen szeretne változtatni, ezért a Szövetségi Pénzügyminisztérium vezetőjéhez, Ueli Maurerhez fordult. Az ő segítségével sikerült tető alá hozni egy értekezletet a Svájci Nemzeti Bank, a nemzetközi pénzügyekért felelős államtitkárság, a pénzügyi felügyelet, a Lenzburg Hitelbank, a Svácji Bankáregyesület és Zug tartomány képviselőivel. Az impozáns neveket tömörítő társaság megegyezett a fent említett munkacsoport megalakításában ill. jelenlétük újabb tanúságként szolgál arról, hogy a pénzügyi szféra nagyjai is foglalkoznak a kriptopénzekkel.

A munkacsoport feladata az lesz, hogy ajánlásokat dolgozzon ki Svájc bankjainak arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeljék a helyi blokkláncvállalatok igényeit és segítsék számlanyitásukat és számlavezetésüket.

“Nem engedhetjük meg, hogy Svájc elveszítsen egy ilyen innovatív iparágat azzal, hogy ellehetetleníti az ügyleteiket!” – nyilatkozta Tannler.

Ezzel együtt Zug Kanton képviselői arról beszéltek, hogy a jelenleg fennálló szabályozásokat nem épp a kriptopiacra szabták, ezért a bankok bizonytalan jogi környezetben mozognak, miközben minden törvénynek meg kell felelniük, ez megnehezíti a kriptovállalkozások helyzetét.

A svájci politika tehát megtette az első lépéseit. Bár az ország távolról a szürkezónában mozgó pénzügyek Mekkájának tűnik, a kriptopénzekkel kapcsolatban a politika is szkeptikus és kiváró állásra helyezkedett. Jelenleg Svájcban hivatalosan mindössze egy bank, a Lenzburgi Hitelbank nyújtott számlanyitási lehetőséget kriptoban mozgó vállalati ügyfeleinek.

A helyzet keletebbre még ennél is rosszabb, Az utóbbi hónapokban a cseh, a szlovák és a román bankok is indoklás nélkül bezáratták a kriptoval ügyletelő vállalatok számláit. Legutóbb pedig Lengyelországból érkeztek a hírek, hogy a helyi legnagyobb tőzsde tevékenységét ellehetetlenítették a bankok.

(cointelegraph)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img