A bányászvírus az új zsarolóvírus

spot_img

A Kasperksy Lab, a hírhedt orosz kiberbiztonsági vállalat legfrisebb beszámolójában a zsarolóvírusok és a bányászvírusok területéről tárt fel néhány érdekességet.

A Kaspersky már 2014 óta készít jelentéseket zsarolóvírusokról. Idén azonban meglepő akadályba botlottak: a zsarolóvírusok száma és elterjedtsége harmadával csökkent. Mint kiderült, az űrt a bányászvírusok töltötték be, ezért a hosszú hagyománnyal bíró Ransomware report–ot egyből át is keresztelték Ransomware and malicious cryptominers report-ra.

A jelentés szerint a nagy váltás hátterében az állhat, hogy a kriptobányász vírusok egy jobb alternatívát kínálnak a kiberbűnözőknek. Amíg a zsarolóvírusok egy nagy dobással tudnak kikényszeríteni komolyabb összegeket az áldozattól, addig a bányászvírusok egy fenntarthatóbb, hosszútávra berendezett modellel kecsegtetnek, bár kevesebb profittal de észrevétlenebbül.  Továbbá maga a bányászat aktusa még mindig legális, amíg a zsarolás egyértelmű és jól körülhatárolható büntetőjogi kategóriába esik.

A Kaspersky a 2016 áprilisától 2017 márciusig tartó peridóust hasonlította össze a 2017 áprilisától 2018 márciusáig tartó időszakkal. Megállapították, hogy felhasználóik körében a zsarolóvírusok megjelenése 30 százalékkal csökkent, míg azoknak a usereknek a száma, akik bányászvírussal találkoztak, 44 százelékkal nőtt.

A bányászvírussal legalább egy alkalommal találkozó felhasználók száma 2017 áprilisától 2018 márciusáig

Jó hír lehet, hogy a fejlett világban sokkal kisebb mértékben vannak jelen a bányászvírusok. A megtámadott gépek legnagyobb arányban Etiópiában vannak jelen, ahol a malwaretámadások közel harmadát teszik ki a bányászmalwarek. A toplistán még Afganisztán, a közép-ázsiai országok, Mozambik, Zambia és Tanzánia foglal helyet. Ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a gazdaságilag fejletlenebb országok sokkal rosszabb táptalajt adnak a zsarolásnak, mivel az ottani userek gyakran nem tudnak fizetni, így inkább a bányászvírusok céltáblái lettek.

A jelentés foglalkozik még a mostanában felfelé ívelő pályát leíró mobiltelefonos bányászvírusokkal is. Ezeknek a száma stabilan, 10 százalék körül emelkedett az utóbbi években. A mobilvírusok leginkább Venezuelában, Nepálban és Türkmenisztánban tudtak növekedni. Kína a negyedik helyen áll, ugyanakkor a legnagyobb ütemben növekvő „piaccá” vált.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img