Mégis ki fogad el bitcoint?

spot_img

A kérdés teljesen jogos, hosszú hónapok óta beszélünk különböző kriptopénzekről, tőzsdékről, fejlesztésekről, trendekről, egyebekről. De van egyáltalán bárki, aki elfogad bitcoint? Persze beszéltünk már nagy cégekről, akik úgy döntöttek az elmúlt egy-két év során, hogy elfogadják a híres-neves kriptopénzt, de mi a helyzet itthon?

Sőt, mi a helyzet általában a világban? Az első anyag amit érdemes megnézni ennek kapcsán a Super Size Me alkotójának dokumentumfilmje. Ugyan 2015-ben készült, egyáltalán nem aktuális, mégis pont ezért izgalmas, hiszen jól látszik, a vállalt egy hetet, mely során csak bitcoinból él Morgan Spurlock túlélte, még három évvel ezelőtt is.

Bizony, tudott venni magának ételt, italt, sőt, még egy olyan masszázsszalont is talált, ami elfogadta az új digitális fizetőeszközt. Majdhogynem úgy élt, mint Marci hevesen, bár előfordult, hogy több utcát kellett sétálnia, míg talált egy boltot, ahol nem nézték bolondnak. Érdemes megnézni a kisfilmet, izgalmas, érdekes és tanulságos.

Ez az anyag az USA-ban készült, de vajon mi a helyzet itthon? Van egy remek szolgáltatás, ami az egész világra kiterjedően mutatja térképen elhelyezve, hogy hol találunk olyan vállalkozást, ami elfogad bitcoint. A borítóképen Magyarország “hőtérképe” látszik.

A fenti képen pedig Európa térképe, jól látszik, hogy a régióban is le vagyunk maradva. Érdekes eset Franciaország, valamiért meglehetősen “üres”, ezzel szemben Németország úgy izzik, mint parázs a dunyha alatt. De menjünk egy kicsit keletebbre, pontosabban repüljünk feljebb, nézzünk rá a fél világra:

Oroszország és Kína szinte egésze szó szerint fehér folt a térképen, olyan, mintha totálisan ismeretlen lenne a kriptopénzek piaca. Kína kapcsán ez meglepő, az ember azt hinné, hogy rengeteg elfogadóhely van, hiszen az ázsiai ország az egyik vezető kriptopénz piac. Japán és Dél-Korea viszont a várakozásoknak megfelelően teljesít, erősen világítanak. De hamár elutaztunk a világ túlsó felébe, ne álljunk itt meg, nézzünk rá a teljes mindenségre:

Szegény Afrika szintén világít, az USA persze szintén izzik, Közép és Dél-Amerika is kitesz magáért. Az oldal összefoglalója szerint jelenleg közel 13 000 bitcoin elfogadóhely van a világban. Csak Magyarországon nagyjából hatszázezer cég létezik, még akkor is, ha leszámítjuk a fiók és kamucégeket, a valós szám félmillió körül lehet.

A tízmilliós, pontosabban most már csupán kilenc és fél milliós Magyarországon létezik félmillió cég, az egész világon pedig alig tizenháromezer Bitcoin elfogadóhely. Hatalmas út áll még előttünk. Pesszimisztikus hangulatban azt is mondhatnánk:

Innen szép nyerni.

De nem tesszük, a félig teli poharat látjuk, az elfogadóhelyek száma ütemesen nő! Az internet népe szerint nagyjából száz-kétszáz millió cég lehet világszerte, ha jelenleg tizenháromezer fogad el bitcoint, akkor még négy nagyságrendnyi növekedés van a pakliban.

Ha vállalkozóként szeretnél bitcoin-t elfogadni, bátran keresd szakértőinket a Kripto Akadémia Fórumán, örömmel segítünk a bevezetésben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img