Jósold meg a jövőt! – Elindult az Augur mainnet

spot_img

Az Augur (REP) egy nagyon érdekes project, melynek hivatalos meghatározása magyarul kissé furcsán hangzik: az Augur egy decentralizált predikciós (előrejelző) piac. Ez azt jelenti, hogy bármilyen jövőbeli esemény bekövetkeztére köthetőek fogadások, a platform felhasználói pedig eldönthetik, hogy állást foglalnak-e egy adott kérdésben, A fogadási események létrehozása és maga a fogadás is kriptopénzbe kerül és természetesen az a csoport akinek végül igaza lesz, megkapja a vesztesek pénzét.

Az Augur az egyik első Ethereum platformon indított ICO volt. A fejlesztők akkor 5.5 millió dollárt gyűjtöttek össze, de a project értéke mára 377 millió dollárig növekedett.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon legális-e az amit az Augur csinál, hiszen a legtöbb országban komoly szabályozás alá esik bármi, ami akár egy kicsit is a szerencsejátékokra emlékeztet. Amerikában például létezik egy hasonló platform, ahol különböző politikai események bekövetkeztére lehet fogadni, ennek az oldalnak a működését azonban kizárólag azért engedélyezték, mert a non-profit működési modelje miatt csak alacsony téteket lehet elhelyezni (mindössze néhány cent értékben) és emellett különböző kutatásokhoz is felhasználják az innen nyert adatokat.

Az Augurt decentralizáltsága lévén nem lehet szabályozni és bárki, bármekkora összegben fogadhat bármire Akár arra is fel lehet tenni egymillió dollárt, hogy egy nevén nevezett ismert személy meghal a következő 24 órában. Ez pedig súlyos erkölcsi és jogi aggályokat vet fel, hiszen egy bizonyos tét fölött valaki akár a törvényeket is megszegve próbálhat “beteljesíteni egy jóslatot”, csak hogy megyerje a fogadást.

Egyes vélemények szerint az Augur lesz a Kitty Killer, vagyis ami letaszíthatja trónjáról az eddigi legnépszerűbb digitális alkalmazást a CryptoKitties-t, ami egy virtuális macskák nemzését és kereskedését lehetővé tévő, Ethereum platformon működö játék. Ha ez megtörténik, ismét felléphetnek a CK indulásakor is tapasztalt problémák, vagyis a fogadások miatt túlterheltté válhat a hálózat, ami a tranzakciók belassulásához és a transzfer díjak drasztikus emelkedéséhez vezethet.

Ha szeretnétek kipróbálni az Augurt, a honlapon található linken keresztül tölthetitek le az alkalmazást, aminek a használatához (a fogadáshoz) egy támogatott Ethereum walletre is szükségetek lesz. Ezek jelenleg: Trezor, Ledger, Metamask, Edge és Mist. Probléma esetén a hivatalos discord csatornán kérhettek segítséget.

Egy asztrológus megjósolta a Bitcoin jövőjét?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img