Az Ethereum jövője

spot_img

Az Ethereum jelentős személyiségei álltak a TechCrunch blokklánc konferenciájának közönsége elé, hogy annak jelenéről és jövőjéről beszéljenek. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy mi vár az Ethereum fejleszőire és közösségére a jövőben.

Sharding

Először három évvel ezelőtt merült fel a sharding implementálása az Ethereum blokkláncra. A sharding lényege, hogy a node hálózatot több kisebb csoportra (shardra) osztja és a tranzakciókat a shardokon belüli nodeok hitelesítik majd. Az Ethereum fejlesztői a shardinggal szereték megoldani a blokklánc skálázódását: mivel párhuzamosan több shardon futnak majd a tranzakciók, a hálózat növekedésével egyre több tranzakciót tud végezni másodpercenként.

Justin Drake, az Ethereum Alapítvány kutatója úgy nyilatkozott, hogy ennek kifejlesztése két szakaszban fog megvalósulni: az első 2020-ban, a második pedig 2021-ben.

Casper

Jelen pillanatban az Ethereum blokkláncon a konszenzust Proof of Work-kel (ezzel együtt a bányászattal) érik el. A fejlesztők régi vágya, hogy egy Proof of Stake rendszerre álljanak át. Igy megkerülhető a bányászathoz szükséges elpazarolt villamos energia. A nodeok működtetői pedig letéttel (stake) vehetnek részt a tranzakciók hitelesítésében.

A Caspernek nevezett hálózati fejlesztés keretében egy hibrid rendszert teremtenének, ami a Proof of Work és Proof of Stake elemeit kombinálná és a jövőben a PoS fokozatosan venné át a meghatározó szerepet.  Justin Drake legutóbbi állítása szerint a Casper valószínűleg 2019-re állna készen.

Ethereum 2.0

Ezzel a névvel illették a Casper beépítése utáni jövőbeli Ethereumot. A csapat arról is beszélt, hogy a Caspert és a shardingot egyetlen kialakításban egyesítik majd. Az elmúlt időszaktól eltérően már nem célravezető két külön fejlesztési ágról beszélni, mert ugyanazt az infrastruktúrát használják és az egész hálózat működése szempontjából előnyösebb lesz, ha egyszerre gördülnek le a szalagról.

Ethereum 3.0?

Karl Floersch, az Ethereum másik jelentős fejlesztője egy ambiciózus ötletet vetett fel. Ez gyakorlatilag arról szól, hogy az Ethereum hálózatot ellenállóvá kell majd tenni a kvantumszámítógépek óriási számítási kapacitásával szemben. A veszély abban áll, hogy esetlegesen egy kvantumszámítógéppel nem csak temérdek mennyiségű ethereum bányászható, de egyszerűen végrehajtható egy 51%-nál magasabb támadás is a hálózat ellen. Mindkét esetben a jelenlegi számítógépek kapacitási korlátai szabnak gátat ennek. Floersch szerint még a kvantumszámítógépek piaci megjelenése előtt meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img