Szezonalitás a BTC árfolyamában

spot_img

Vajon vannak évről-évre visszatérő minták a vezető kriptopénz árfolyamában? Úgy tűnik, hogy vannak, legalábbis izgalmas felfedezéseket tehetünk, ha egy kicsit elmélyedünk a historikus adatokban. Nézzük sorjában!

Sell in may and walk away!

A fenti idézet (“adj el májusban és távozz”) a klasszikus tőzsde világából származik, a kriptopénzek területén azonban úgy tűnik, hogy nem állja meg a helyét. Ugyanis a BTC ára eddig szinte minden egyes nyár során emelkedett. Ha 2012-ig megyünk vissza az időben, akkor 2014 volt az egyetlen év, amikor Júliusban még ugyan emelkedett az árfolyam, Augusztusban viszont esett.

Bár az idei Július sem kivétel az emelkedést hozó hetedik hónapok hosszú sorában, a növekmény lényegesen szerényebb, mint a korábbi évek során. Meglátjuk, hogy mit hoz az idei Augusztus, ha úgy viselkedik majd az árfolyam, mint eddig szinte mindig, akkor jó eséllyel további emelkedést.

A múltbéli adatok természetesen semmiképp sem jelentenek “garanciát” a jövőbéli eseményekre, mégis külön irodalma van a szezonalitásnak a pénzpiacok kapcsán.

A sok éves megfigyelések eredménye például a “Január hatás” és a “Mikulás rally”. A BTC viszont többnyire ellent mondd az évtizedes pénzpiaci adatoknak. A részvények általában jól teljesítenek az év első hónapjában, a BTC viszont szinte sosem. Ezen évek Januárjában csökkent az árfolyam: 2012, 2014, 2015, 2016, 2018. Mivel viszonylag kicsi a “minta” vagyis kevés az adatunk, ezért nehéz megítélni, hogy pontosan miért indul szinte minden év rosszul.

Ez alól persze kivétel az idei év, hiszen a tavaly év végi őrületes emelkedésnek meg kellett, hogy legyen a böjtje. Noha az év általában gyengén indul, a December szinte mindig erős. Persze az év végi roham előtt általában van még egy kellemetlen hónap, ez nem más, mint a Szeptember.

Általában a legrosszabb hónapok a BTC számára a Január, a Május és a Szeptember. Az idén a Január és a Május valóban gyenge volt, meglátjuk, hogy igazolódik-e a korábbi évek megfigyelése és a Szeptember sem lesz kedvező. Jelenleg negyven napos csúcson vagyunk, kiderül, hogy az idei év szépen beleilleszkedik-e a korábbi évek trendjébe és “szezonalitásába”, vagy valami egészen más vár ránk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img