Blokklánccal kerülte meg a kínai cenzúrát a leleplező cikk

spot_img

Egy héttel ezelőtt történt, hogy egy “Szörnyeteg” nevű szerző tollából született írás futótűzként járta be a legnagyobb kínai közösségi hálót, a WeChat-et. Az írás fényt vetett egy bizonyos Changchun Changsheng Biotechnology nevű vállalat sötét ügyeire.

A cikkből az derült ki, hogy a big pharma vállalat piacra dobott legújabb oltóanyagának gyártása egy sor csalással, korrupcióval és megtévesztéssel párosult. A társaság meghamisította az ellenőrzésért felelős szervek labor eredményeit, hogy kikerülje az egyes hatóanyagokra vonatkozó szabályozásokat. Az oltások eredményességét igazoló vizsgálatokat szintén meghamisították és a termékeket hamis címkézéssel látták el.

A főleg kisgyermekeknek szánt védőoltásból kb. 250.000 -et már piacra dobtak, az állami egészségügy több ezer intézménye kapott belőle.

Az oltás nem pusztán nem volt hatékony, hanem az újabb vizsgálatok végéig még nem is tudhatjuk pontosan, hogy mit is juttattak a gyerekek szervezetébe.

Kínában akkora volt a felhördülés, hogy maga Hszi Csin-ping, a Párt főtitkára és a Népköztársaság elnöke is megszólalt az ügyben és arra kérte az állami szerveket, hogy segítsenek az ügy feltárásában. Letartóztatások is történtek: a Changseng Biotech magas rangú vezetői és alkalmazottai közül 13 embernek kell szembenéznie a törvénnyel.

De mi köze az egésznek a blokklánchoz? A “Szörnyeteg” cikkére a cenzorok felkapták a fejüket: néhány óra leforgása alatt a teljes kínai internetről eltüntették a cikket, ami konkrét neveket, múltban elkövetett csalásokat és a jelenlegi csalások részletét is tartalmazta.

A cikk az Ethereumon talált menedéket. A blokkláncba írt cikket ezen a linken akár mi is elolvashatjuk (feltéve ha tudunk kínaiul). Amíg akár egyetlen node is futtatja az Ethereum hálózatát, a cikk eredeti és megmásíthatatlan formájában ott fog állni, biztonságban a cenzorok kezei elől.

Újabb előremutató use-case -e akadt a blokkláncnak, bár Kínában nem először használták ezt a módszert a cenzorok megkerülésére. Ez a mostani eset viszont a legnagyobb össztársadalmat megmozgató ügy volt és fontos szerep jutott benne a blokkláncnak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img