Kibányászott 500 000 BTC-t, elvesztette

spot_img

Van az úgy, hogy az ember elveszti a nyertes lottószelvényt, olyan is van, hogy elkerüli a figyelmünket egy email, egy üzenet, ami óriási értékkel bír. Előfordul, hogy már a markunkban van a nagy siker, mégis kicsusszan az utolsó pillanatban. Persze ezek a helyzetek általában nem filmszerűek, az élet mégiscsak bonyolultabb, mint ahogy azt a forgatókönyvírók tálalni próbálják.

Történt ugyanis, hogy egy orosz fizetési szolgáltató, a Qiwi vezetője néhány évvel ezelőtt először kellemes, majd roppant kellemetlen információkat kapott az egyik munkatársáról. 2011-ben a kolléga fogta magát és elkezdett titokban bitcoin-t bányászni a cég tekintélyes infrastruktúrájával.

Hozzá is jutott félmillió BTC-hez, szakmai előnyt élvezett az illető, ő volt a Chief Technology Officer, vagyis a technológiáért felelős vezetője a szervezetnek. Három hónap alatt érte el a jelentős BTC mennyiséget, a tevékenysége idején ötmillió dollárt ért ez a bitcoin mennyiség.

Mai árfolyamon ugyanez több milliárd dollárt ér.

Különösen kellemetlen, hiszen a kriptopénz a cégvezért, Sergey Solonin-t illette volna, hiszen ő építette fel a céget, az ő tulajdonában álltak a bányászathoz használt gépek is. Évekkel később, amikor Solonin szembesült a történtekkel, természetesen felszólította az illetőt, hogy adja át a megszerzett javakat, ezt megtagadta és azonnal felmondott. Semmit sem sikerült megszerezni a jogtalanul bányászott coinokból.

Solonin az eset idején még nem is hallott a bitcoin-ról, annak ellenére sem, hogy a kilencvenes évek óta foglalkozik informatikával. Úgy tűnik, nem ez az első alkalom, hogy kellemetlen meglepetés éri az orosz vállalkozót az emberek mentalitását illetően. Korábban csődbe jutott cégek ingatlanjainak felvásárlásával foglalkozott, ezt azért hagyta abba, mert megelégelte a hatóságok és a konkurensek erőszakos fellépéseit.

A bányászat esete viszont felnyitotta a szemét a kriptopénzekre, egyből felvett néhány embert, akik értik a területet, azóta ő maga is bányászatot végez a gépeivel, sőt, bányaszati eszközöket kezdett el árulni. Itt nem állt meg, a mesterséges intelligencia (MI) és a blokklánc kapcsolatát keresi.

Abban hisz, hogy a két terület “házassága” komoly potenciállal bír, például orvosi adatokat tárolhatunk a blokkláncon, emellett az MI felfedezheti az összefüggéseket egy beteg étkezési szokásai és betegségei között. Nem rossz elképzelés, tény és való, kellően nagy adathalmazból dolgozva, főleg ha ez egy olyan megbízható eszközzel van tárolva, mint a blokklánc, értékes adatokhoz juthatunk hozzá.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img