Nem történt bennfentes kereskedelem a Coinbase-en – állapította meg a Coinbase

spot_img

Nagy indulatokat kavart a Bitcoin Cash tavalyi listázása a Coinbase-n. Az Egyesült Államok legnagyobb és legismertebb váltóját a kriptovilág és a média, bennfentes kereskedéssel, félrevezetéssel és csalással vádolta meg. A Fortune magazin megtudta, hogy a vállalaton belüli belső vizsgálat nemrég lezárult, benne pedig megállapították: semmiféle igazságtalanság nem történt.

Ha lemaradtál volna az egészről, a történet 2017 nyarára nyúlik vissza: júliusban már körvonalózodott a Bitcoin forkja és ezzel együtt a Bitcoin Cash megszületése. A Coinbase ekkor még úgy nyilatkozott, hogy nem fogja támogatni az új, augusztusban megvalósuló forkot. Augusztusra viszont változás történt a cég álláspontjában, ekkor ugyanis bejelentették, hogy az, aki a fork pillanatában a Coinbase platformján tárol bitcoint, megkapja az azzal megegyező mennyiségű Bitcoin Cash-t, amint a BCH megjelenik a váltón. Ennek dátumát viszont nem tűzték ki, mindössze annyit közöltek, hogy 2018 január elseje előtt meg fog történni.

December 20-a körül a közönség arra lehetett figyelmes, hogy az azóta implementált, de nem adható és vehető Bitcoin Cash ára közel a duplájára szökött a váltón. Ekkor a Coinbase úgy döntött, hogy bármiféle előzetes bejelentés nélkül egyszer csak megnyitja a BCH kereskedésének lehetőségét.

Az eseményeknek alapvetően kétféle értelmezése akadt. Az egyik szerint a Coinbase mindössze szerette volna meglovagolni a hullámot és a nagy forgalomból adódó profitra minél gyorsabban rátenni a kezét. A másik eshetőség pedig az, hogy a Coinbase munkatársai – tudva a közelgő eseményekről, mesterségesen magasra pumpálták az árat, hogy a kereskedés megnyitásának pillanatában óriásit akasszanak.

Az eseményeket feltáró belső vizsgálat kapcsán a Coinbase a következőket mondta:

“Ha lenne bizonyítékunk rá, hogy a szabályainkat az alkalmazottaink vagy az alvállalkozóink megsértették volna, nem haboznánk megtenni a megfelelő jogi lépéseket. Azonban a független belső vizsgálatunk lezárult és arra jutott, hogy nincs szükség fegyelmező intézkedésekre.“

Eközben a Coinbase ellen jelenleg is folyik két, az angolszász jogrendszerben tipikus class action lawsuit, azaz a sok sértettet összefogó, csoportos per. Ebből az egyik épp a tárgyalt bennfentes kereskedés ügyét vizsgálja.

Nem csoda, hogy a Coinbase magyarázatával egyelőre senki sincs megelégedve. Jelenleg úgy tűnik ,hogy az Ethereum Classic és öt másik, hamarosan bevezetésre kerülő kriptopénzzel talán helyreállítható a közönség bizalma, ha azok esetében már átláthatóbban járnak el.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img