Átverés volt az elsüllyedt kincs fedezetű token

spot_img

A minap kérte az Interpol segítségét a dél-koreai rendőrség, annak érdekében, hogy elfogják egy 53 millió dolláros ICO csalás gyanúsítottjait. Az összesen 124 ezer befektetőtől összegyűjtött vagyon ugyanis nem egy szokványos exit scam keretében tűnt el.

Júliusban történt, hogy Dél-Koreától keletre fekvő Ulleung sziget mellett a Shinil Csoport a tenger fenekén rátalált a század eleji orosz-japán háborúban eltűnt Dimitrij Donszkoj nevű cirkáló roncsára. A világsajtóban is teret kapott az esemény, a történelmi pletyka szerint ugyanis a hajón 200 tonna aranyat és 5500 doboznyi aranyrögöt helyeztek el.

A roncsra rátaláló Shinil Group meglovagolta a hírverést és azzal kürtölte tele a sajtót, hogy a kincs mai értéke kb. 101 milliárd amerikai dollár lenne. A csoport megígérte, hogy három hónapon belül feltárja a hajót és felszínre hozza a kincseket.

Egyidejűleg egy azonos nevű szingapúri társaság létrehozta készülő kriptotőzsdéjének weboldalát, amin egy pre-sale keretében kért támogatást a hajó feltárására és a tőzsde beindítására. A beígért kriptotőzsde lényege az lett volna, hogy a hajón talált értékek szolgálnak majd fedezetül a Shinil Gold Cold, azaz a tőzsde native coin-ja számára.

Ezek után a nem lágyszívűségéről ismert koreai pénzügyi felügyelet rászállt a csoportra. Kiderült, hogy a megegyező nevű szingapúri és koreai vállalat tulajdonosai között testvéri kapcsolat áll fenn. Nyilvánosságra kerültek olyan dél-koreai újsághirdetések is, amik azt ígérték a befektetőknek, hogy a kincs 10 százalékát szétosztják a token tulajdonosai között.

Képen a Dimitrij Donszkoj orosz cirkáló. Az orosz-japán háború területi viták miatt robbant ki, történelmi jelentősége abban áll, hogy feltörekvő ázsiai ország először győzedelmeskedett egy európai nagyhatalom felett. A cirkáló a csuzimai csata közben süllyedt el. Ez volt a háború utolsó csatája, ami Japán Birodalom döntő győzelmével ért véget. A hajón lapuló kincsekről csak találgatások léteznek.

A Shinil Group igyekezett időt nyerni. A hatóságok nyomása alatt visszavettek a retorikából és úgy nyilatkoztak, hogy a reális becslés alapján valószínűleg pármillió dollár érték rejlik a hajóban. A nyomozás ideje alatt viszont sikeresen lezárult az ICO pre-sale szakasza, így 53 millió dollárt már a zsebükben tudhattak a csalók.

A hatóságok nyilvánosságra hozták azt is, hogy az alapítóra, Ryu Ji Bum-re 2014 óta vadászik a rendőrség, akkor egy csalási ügy miatt menekült el az országból. A Donskoi International Exchange névre keresztelt kriptotőzsde megalkotóját, egy bizonyos Mr. Yu-t pedig ingatlannal kapcsolatban elkövetett csalásokkal vádolják.

A szöuli rendőrség utazási tilalmat és elfogatóparancsot rendelt el a gyanusítottakra és a nemzetközi szervek segítségét kérte a csalók felkutatásában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img