Blokkláncon vezetett hitelek jönnek Kínában

spot_img

A Kínai Mezőgazdsági Bank (ABC), a világ negyedik legnagyobb bankja, blokklánc alapú kölcsönszerződések bevezetését jelentette be.

Az intézmény kísérletképpen 300.000 dollárnyi kölcsönt fog kiosztani, melynek fedezete egy művelt mezőgazdasági terület Kína Guizhou provinciájában.

A blokklánc segítségével a hitelezők folyamatosan naprakész információkkal rendelkeznek majd a hitelfelvevőkről és a törlesztés állapotáról. A blokklánc technológia egyszerűsíti a hitelnyújtással járó papírmunkát is, továbbá megszünteti azt a kínos gyakorlatot, hogy ugyanaz az ingatlan több bank számára is fedezetként legyen benyújtva, amire volt már példa korábban.

Az ABC szerint az új rendszer célja, hogy megbízhatóbbá, elérhetőbbé tegye a hitelezési rendszert mind a hitelezők, mind a hitelt felvevők számára, és előmozdítsa a helyi gazdaságok és vállalkozások gyarapodását.

A bank távolabbi terveiben szerepel, hogy az ingatlan-hitelezést is ilyen új alapokra helyezze. Arról sajnos nem szólnak a források, hogy hogyan képzeljük el ezt a blokkláncot, de ha feltételezésekbe kellene bocsátkoznom, akkor egy reward nélküli, alacsony bonyolultságú wallet-alkalmazást képzelnék el, melyet a bank bocsát ki, és amit nem a jutalomért, hanem jól megfontolt önérdekből futtatnak a felek, hisz így tudják nyomonkövetni az eseményeket, ezen keresztül tudnak törleszteni, és így tovább.

De ez csak egy teória. Érdekes irány; ha kiforrott a végső formája, újra írni fogunk róla.

Ami azt illeti, egyáltalán nem elépzelhetetlen, hogy ennek a hírnek van köze ahhoz a pletykához, hogy Kínának saját kriptopénze lesz… Az sok fentebbi kérdésre választ adna.

Milyen hatása lenne a piacra, ha Kína bevezetné saját állami kriptopénzét?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img