Milyen hatása lenne a piacra, ha Kína bevezetné saját állami kriptopénzét?

spot_img

Bár Kínában hivatalosan tiltva vannak a kriptopénzek, elemzők szerint misem állhat messzebb a valóságtól, minthogy az államot ne foglalkoztatná ez a technológia. Sőt az ország jegybankjának vezetője által belengetett új digitális pénz, akár még a bitcoinnál is nagyobbá válhat.

Az Egyesült Királyságban található IG csoport 1974 óta kínál különböző pénzügyi szolgáltatásokat ügyfelei számára. Szerintük a kínai tiltás egyetlen célja, hogy előkészítsék a terepet saját digitális valutájuk számára, amit valószínűleg a jüan árfolyamához igazítanak majd. Ennek bevezetésével kettős céljuk lehet. Egyrészt ezzel tennének elérhetővé különböző banki szolgáltatásokat annak a 225 millió embernek., akiknek jelenleg nincs módjukban hozzáférni ezekhez. Másrészt a jegybank ezáltal teljes rálátást és kontrollt szerezhetne az ország teljes pénzügyi rendszere felett, amivel lényegében a kriptopénzek lényegét adó pénzügyi függetlenséget és szabadságot törölnék el.

A kriptopénzek 2017 szeptemberében történt teljes tiltása előtt, gyakorlatilag Kína egymaga volt az egész piac. Míg ezt megelőzően a kínai jüan ellenében végzett bitcoin kereskedelem tette ki a globális forgalom 90%-át, ez mára 1% alá zsugorodott. Ennek ellenére, a becslések szerint még mindig legalább 3 millió állampolgár ragaszkodhat tiltás előtt vásárolt coinjaihoz, amit persze a hatóságok egyáltalán nem néznek jó szemmel.

A IG további következtetései szerint a nyugati kriptók betiltását hamarosan az azok bányászatát ellehetetlenítő  intézkedések követhetik, ezzel arra kényszerítve a helyieket, hogy az állam szolgálatába állítsák hardvereiket. Ezeknek a bányászoknak a kiesése a rendszerből, a blokkokért folyó verseny és végső soron a kriptopénzek árának csökkentését is eredményezheti.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img