Vezetőből lett sereghajtó a kínai kriptopiac

spot_img

Míg egykor a kínai jüan ellenében végzett bitcoin kereskedelem tette ki a globális kriptopénz kereskedelem 90%-át, ez mára 1% alá zsugorodott. Az információt a kínai központi bank osztotta meg a nyilvánossággal.

A 2017 szeptemberében bevezetett teljes tiltást követően 88 helyi kriptotőzsdét és 85 ICO-kra specializálódott platformot zárattak be. A szankciók alól, még a világ első bitcoin tőzsdéje, a BTCC sem tudta kivonni magát, ugyanakkor azóta már több  kínai váltó, például a Huobi, az OKCoin és a Binance is más országokba települt át. Bár az állami kriptopénz bevezetéséről egyre több hírek érkeznek, a ban visszavonása egyelőre nincs napirenden, sőt! A központi bank 110 népszerű külföldi tőzsde elérését tiltotta le a nagy kínai tűzfal segítségével, beleértve a más országokban üzemelő kínai tőzsdéket is. Emellett pedig a helyi közösségi oldalak és chat alkalmazások üzemeltetőit is arra kötelezték, hogy szüntessék meg a kriptópénz kereskedelemmel foglalkozó csoportok a működését.

A Kína kilépésekor keletkező űrt viszonylag gyorsan betöltötték a dél-koreai, japán és amerikai tőzsdék és mint ismeretes, az akkor 3500 dollár körüli bitcoin árfolyam pár hónappal később egészen 20 000 dollárig emelkedett.

Kínához hasonlóan, a Föld második legnépesebb országában, Indiában is hasonló tiltás alá esnek a kriptoénzek, melyek így mintegy 2.7 milliárd embert érintenek. Itt július 5-én tiltották meg a helyi pénzintézeteknek, hogy végrehajtsanak bármilyen kriptopénzekkel kapcsolatos tranzakciót. Ezt sokan alkotmányellenesnek tartják, mert a nemzeti bank által a kriptopénzek tiltása mellett felhozott érveket egy egyszerű ügyfélazonosító eljárással semmissé lehetne tenni.

Kínára visszatérve, az interneten terjengő pletykák szerint elképzelhető, hogy a jövőben szabályozott keretek között ismét engedélyezni fogják a kriptopénz kereskedelmet, de kizárólag a kínai hátterű cégek digitális pénzei és ICO-i számára. Az állam ezzel akadályozná, hogy a kriptókon keresztül pénzt lehessen kivonni az országból, továbbá így érné el, hogy a hétköznapi emberek megtakarításaikkal is a kínai gazdaság erősödéséhez járuljanak hozzá.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img