Valóban Kína dominálja a bitcoinbányászatot?

spot_img

Az elmúlt napokban a nemzetközi médiában ismét rengeteg szó esett Kína állítólagos bitcoinbányászatának dominanciájáról az országban bevezetett bányászati ​​tilalma ellenére. Maga a hír egy közösségi média bejegyzésből származik, amely kissé félrevezető volt és félre is érthették, majd sorozatosan hozták le egymás után a nagyobb híroldalak is. A hír egyébként a bitcoinbányász poolok és a bányaüzemeltetők szerepével kapcsolatos félreértéseken alapul. 

Korábbi cikkünkben azt is tisztáztuk, hogy nincs bányászati tilalom Kínában. Még június elején röppent fel a hír, hogy a bitcoinbányászatot soha nem tiltották be hivatalosan Kínában. Daniel Batten Bitcoin hálózati kutató megállapította, hogy a nemzetközi médiában is elterjedt “kínai bányászati tilalom” narratíva a híresztelések ellenére valójában csak ideiglenes felfüggesztés volt, a bányászati tevékenység azóta újraindult az országban.

A kutató mutatott rá először a tényekre nyár elején, hogy a nyugati média nagyrészt rosszul számolt be és rosszul értelmezte a Kínában zajló bitcoinbányászattal kapcsolatos eseményeket. Batten tovább nyomozott az ügyben és azóta arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt években kormányzati részről, az amerikai kriptos cégeket ért sorozatos jogi támadásokhoz hasonlóan, a bitcoinbányászatot is igyekeztek ellehetetleníteni, a nemzetközi sajtóban lejáratni

Batten szerint valójában nemcsak hogy nem tiltották be, hanem ösztönzik a kínai bányászokat és a bitcoinbányászat innovatív felhasználási módjait, ami szöges ellentétben áll a Reuters és egyéb más nagyobb média jelentésével, amelyek szerint betiltották a bányászatot Kínában 2021-ben. De nézzük a legutóbbi főcímeket.

Hírek a kínai bitcoin hashráta dominanciájáról

A kínai hashrate dominanciájának visszaszerzésével kapcsolatos minden említés forrása Ki Young Ju, a CryptoQuant alapítója és vezérigazgatója X-en megjelent bejegyzéséből származik. A bejegyzésben idézett adatok azt mutatják, hogy a kínai bitcoinbányász ​​​​poolok a Bitcoin hálózat 55%-át, míg az amerika bányász ​​​​poolok 40%-át kezelik. Noha az adatok megközelítőleg helyesek lehetnek, értelmezésük valószínűleg téves információkhoz vezettek.

Elsősorban ez nem egyenlő azzal, hogy újra Kína dominálna bányászati kapacitás terén, hiszen a kínai és az amerikai bányász poolokban öszpontosuló hashráta megoszlásáról van szó, másodsorban az összesített bányász poolok földrajzi eloszlásáról is szó esik.

Az említett ábra, ami ismét félreértéseket szült

Nézzük a tényeket! A bitcoinbányász ​​pool (és általában a bányász pool) egy virtuális felhőszolgáltatás, amely aggregálja az egyes bitcoinbányák számítási teljesítményét (más néven hashráta) különböző helyekről, helyszínekről, nem csak azon az országon belül, ahol az adott bányász ​​pool csapata megtalálható.

Az biztos, hogy a Foundry USA Pool kifejezetten az Egyesült Államokban működő intézményesített bányászati műveleteket szolgálja ki, így elvárható, hogy a Foundry USA Poolhoz kapcsolódó hashráta az Egyesült Államokon belülről származzon. Azonban továbbra is működhetnek olyan bitcoinbányák az USA-ban, amelyek az Antpoolhoz vagy az F2poolhoz csatlakoznak, így az a hashráta mennyiség azokban a poolokban összpontosulnak.

Kapcsolódó cikkünk:

A nagy kínai poolok, mint például az Antpool, az F2pool, a ViaBTC, a BTC.com és a Binance Pool összesített hashrátája a világ bármely bitcoinbányájából érkezhet, beleértve az USA-ból is. Nagyon fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincs rálátásunk a hashráta pontos földrajzi elosztására, jelenleg csak becsülni lehet, így az X posztban említett földrajzi eloszlás mértéke is becsült érték, nem célszerű készpénznek venni.

Vegyük például a BitFuFu-t, a Bitmain felhőszolgáltató bányászati ágazatát, amely önmagában közel 30 EH/s hashrátát működtet. Valószínűleg az Antpoolhoz kapcsolódik ez a hashráta mennyiség, mivel az Antpool a Bitmain tulajdonában van, így az Antpool hashrátájának közel a 20%-át adja. A BitFuFu éves jelentései szerint az általa kezelt hashráta szerte a világon megtalálható, azonban erős jelenléttel rendelkezik az Egyesült Államokban (tőzsdén jegyzett bányászról van szó), így a hashráta kapacitásának a nagy része nem is Kínában található.

A TheMinerMag adatai szerint a Foundry USA Pool és a MARA Pool az összes bitcoin blokk 18%-át bányászta ki 2022 januárjában. 2024 augusztusára ez az arány 33,6%-ra emelkedett és nem tartalmazza a kínai poolokhoz kapcsolódó amerikai hashráta mennyiséget.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Kína soha nem tiltotta be a bitcoinbányászatot

/blocksbridge, minermag, Daniel Batten/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img