Kína soha nem tiltotta be a bitcoinbányászatot

spot_img

Daniel Batten Bitcoin hálózat kutató meglepő kijelentést tett, miszerint a bitcoinbányászatot soha nem tiltották be hivatalosan Kínában. Batten kutatásai során megállapította, hogy a nemzetközi médiában is elterjedt “kínai bányászati tilalom“, a híresztelések ellenére valójában csak ideiglenes felfüggesztés volt, a bányászati tevékenység újraindult az országban.

Batten jelentése kiemeli, hogy Kína hashráta kapacitása a globális kapacitás mintegy 15%-át teszi ki. Ez az információ szöges ellentétben áll azzal a narratívával, amely 2021 májusában jelent meg. Akkoriban a nagyobb hírcsatornák is beszámoltak arról, hogy a kínai kormány átfogó tiltó intézkedéseket vezetett be a kriptovalutákkal, különösen a kriptovaluta bányászokkal szemben.

Kína hasráta kapacitásának százalékos eloszlása a többi nemzethez képest (forrás: Daniel Batten X fiók)

Batten azzal érvel, hogy a hálózati hashrate csökkenése 2021 májusában (179,2 EH/s-ról 87,7 EH/s-ra esett, 51,1%-os csökkenés) átmeneti volt, és félreérthetően végleges tiltásként értelmezték. További oknyomozó riportok is alátámasztják Batten állítását. Közvetlenül a “tiltást” követő jelentések szerint számos bányász tovább folytatta tevékenységét. A CNBC és az NBC is beszámolt a Kínán belüli folyamatos bányász tevékenységekről. Emellett 2021 decemberére Kína, a Cambridge adatai szerint, már a globális hashráta 19,1%-át birtokolta. 

A nagyobb médiák is lehozták a félreértelmezett Kínában történt bányászati tilalmat

Több kínai bányász vállalattal és bányászgép forgalmazóval is beszéltünk az állítások tisztázása érdekében. Az üzenet egyértelmű Kínában: ha hasznos vagy és kicsi, nem arra használod a kriptovaluta bányászatot, hogy pénzt vonj ki Kínából, akkor szívesen látunk. Ez a hozzáállás a bitcoinbányászatot és a Bitcoin hálózatot elosztottabbá és zöldebbé tette” – nyilatkozta Batten.

A jelentések és a legújabb kutatási eredmények szerint, Kína innovatív módon használja fel a bitcoinbányászatot. Jellemzően a fel nem használt megújuló energiaforrásokból származó felesleges energiát és a bányászat során keletkezett hőt hasznosítják újra, ellentétben a korábban megállapított árnyaltabb sztereotípiákkal. Battennek arról is tudomása van, hogy egyes kínai tartományok aktívan támogatják a bitcoinbányászatot, különösen, ha olyan kisléptékű megoldásokról van szó, amelyek hozzájárulnak a helyi energiaproblémák orvoslásához.

Ha van 200-500 bányászgéped, és megújuló energiával akarsz bányászni, szívesen látunk. Ez különösen Belső-Mongóliára, Kína Texasára igaz, ahol rengeteg a megújuló energiaforrásokból származó felesleges és elpazarolt energia, amit pénzzé akarnak tenni” – jelentette ki Batten. Azt is hozzátette, hogy Kína visszaengedte azokat a bányászokat, akik ezt a célt szolgálják.

Rengeteg zöldenergia előállítására épülő projekt kivitelezése zajlik Kínában, Belső-Mongóliában, aminek optimalizálásához többek között bitcoinbányászatot is használnak

Ráadásul már megszűnt Kínában a villamos hálózaton kívüli szénalapú bányászat. A bitcoinbányászat többnyire vízi- és szélerőművek közelében zajlik, amelyek nagy része 1 MW alatti teljesítményűek. Ez összhangban van azzal a kötelezettségvállalással is, hogy Kína 2060-ra szén-dioxid-semlegességet akar elérni. Ezek alapján a bitcoinbányászat “tilalma” tehát egy szélesebb körű, a nagy fogyasztású iparágak energiaintenzitásának csökkentésére irányuló megoldás része. 

Batten szerint a nyugati média nagyrészt rosszul számolt be erről az átállási dinamikáról, sokszor szenzációhajhászásra használták fel, de félre is értelmezhették. Az viszont tény, hogy a félreértés hamis képet festett Kína bitcoinbányászattal kapcsolatos álláspontjáról, amit Batten igyekszik javítani. Jaran Mellerud bitcoinbányászati szakértő is ezt a nézőpontot támasztja alá: “Még mindig több nagyobb bányász működik Kínában. Tartományi szinten hagyják őket működni, mivel nagy szükségük van az ottani tevékenységükre“.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

A Bitcoin felezés és annak hatása a hashrátára és a bányászok költségszerkezetére – 2. rész

/daniel batten, bitcoinist/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img