A Bitcoin felezés és annak hatása a hashrátára és a bányászok költségszerkezetére – 2. rész

spot_img

Többrészes cikksorozatunkban megvizsgáljuk a legutóbbi Bitcoin felezés közvetlen hatását többek között a hashrátára és a bitcoinbányászok költségszerkezetére. Az első részben a Bitcoin hálózat növekedésével és fenntarthatóságával kapcsolatos ismereteket osztottuk meg olvasóinkkal, a második részben a bányászat hatékonyságának a javulásáról lesz szó.

A bitcoinbányászat hatékonyságának optimalizálása

A bitcoinbányászathoz jelenleg használt bányász berendezések sokfélék, különböző energiafogyasztási szinteket, hashpower-t és az ebből eredő hatékonysági fokot foglalnak magukba. Történelmileg ez a sokféleség nehézzé tette a Bitcoin hálózatot működtető globális bányászflotta általános hatékonyságának meghatározását. 

Karim Helmy a CoinMetrics-től végzett erre vonatkozó kutatást a nonce-adatok felhasználásával, ugyanis rájött, hogy minden egyes bányászgép egyedi hardveres ujjlenyomatot hagy a Bitcoin blokkláncon. Ezt az egyedi aláírást elemezve lehet megállapítani a különböző bányászgép modellek eloszlását a hálózaton belül.

Mivel az egyes bányászgép modellek hatékonysága W/T (watt per terahash) értékben van megadva, így kiszámítható a Bitcoin hálózatot fenntartó globális bányászflotta teljes hatékonysága. A kapott grafikon viszonylag egy lineáris vonal mentén halad, ezért a jövőbeli hatékonysági tendenciák is előrevetíthetőek. Jelenleg a Bitcoin hálózat 34 W/T súlyozott átlagos hatékonysággal működik. 

Ha érdekel a bitcoinbányászat mögöttes technológiája, és szívesen olvasnál, tanulnál róla, akkor ehhez a Kripto Sulit ajánljuk, amit szerkesztőségünk állított össze. A Kripto Sulit innen tudod beszerezni.

Eddig ebben az évben 8%-os hatékonyságjavulás történt, az elmúlt három évben, pedig 28%-kal javult a Bitcoin hálózat hatékonysága. E tendenciák alapján az előrejelzések szerint 2026 közepére a hatékonysági szint elérheti a 10 W/T értéket. Ez viszont az ASIC chiptervezés folyamatos javulásának is köszönhető, ami a hatékonyabb bányász berendezések megtervezésére, legyártására és üzembe helyezésére ad lehetőséget.

Határozottan kimondhatjuk, hogy a bitcoinbányászat következetesen a legmegfizethetőbb energiaforrásokat keresi, ami gyakran a megrekedt energia hasznosításához vezet. Számos esetben ezek az energiaforrások távoli helyeken található megújuló energia projektek kiépítését teszik lehetővé, ennek eredményeként növekvő tendenciát mutat a bitcoinbányászat fenntartható forrásokból származó villamos energia felhasználása. 

Daniel Batten becslései szerint a bitcoinbányászathoz felhasznált energia hozzávetőlegesen 53%-a fenntartható forrásokból származik. Ez az arány meghaladja a pénzügyi szektorét, ahol a becslések szerint az energiafogyasztásnak csak mintegy 40%-a származik fenntartható forrásokból. Ezt nagyon jól reprezentálja, hogy a hashráta az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, ennek ellenére a hálózat hatékonysága éles ellentétben tovább csökken, azaz javul.

A CoinMetrics terminológiáján alapuló nonce adatok részletes elemzésével meg tudjuk becsülni az éves energiafogyasztást is, amelyek meglepően közel állnak a Cambridge-i Egyetem becsléséhez. 

A grafikonokról az is leolvasható és ezt az adatok is alátámasztják, hogy bár a hatékonyságban jelentős javulás történt, a Bitcoin hálózat energiaigénye viszont minden idők csúcsát, 115 terawattórát (TWh) ért el éves szinten, ami 44%-os növekedést jelent idén eddig. Ez a növekedés azonban viszonylag szerény a hashráta növekedéséhez képest, köszönhetően a folyamatban lévő hatékonyság javulásnak.

Kapcsolódó cikkünk:

Érdemes még megemlíteni Daniel Batten bányász​​ipar károsanyag kibocsátási intenzitásával kapcsolatos kutatásait is, amelyek a kibocsátás jelentős csökkenését mutatják. 2021 óta a kibocsátás közel 600 gramm/kWh-ról mindössze 299 gramm/kWh-ra csökkent. 

A csökkenés valószínűleg a fenntartható forrásból származó energia felhasználásának jelentős növekedésének tudható be, amely a 2021-es 33%-ról mára 52%-ra nőtt. (Az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet (IEEFA) adatai szerint a megújuló energia 2017-ben a teljes energiatermelés 20%-áról 2023-ra 31%-ra nőtt.) Folytatjuk!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

A Bitcoin felezés és annak hatása a hashrátára és a bányászok költségszerkezetére – 1. rész

/coinshares, Daniel Batten, Jaran Mellerud, hashrate index/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img