A Bitcoin felezés és annak hatása a hashrátára és a bányászok költségszerkezetére – 1. rész

spot_img

Többrészes cikksorozatunkban megvizsgáljuk a legutóbbi Bitcoin felezés közvetlen hatását többek között a hashrátára és a bitcoinbányászok költségszerkezetére. Érinteni fogjuk a Bitcoin hálózat növekedésével és fenntarthatóságával kapcsolatos témakört, a bányászat dinamikáját és a hashráta trendeket, a bányászgépek fejlesztésének hatékonyságát a Bitcoin hálózatra nézve, a bitcoinbányászat környezeti hatását és a bányászok pénzügyi helyzetét. Az első részben a Bitcoin hálózat növekedésével és fenntarthatóságával kapcsolatos ismereteket osztjuk meg olvasóinkkal.

A Bitcoin hálózat növekedése

A Bitcoin hálózat robbanásszerű növekedésen esett át az elmúlt évben. A hashráta 2023-ban körülbelül 104%-kal nőt, gyakorlatilag megduplázódott 2022-höz képest. Ez a gyors növekedés aggodalomra adhat okot, ami a fenntarthatóságot illeti, mind környezetvédelmi, mind a bányászat jövedelmezősége szempontjából. (A cikksorozat lényegében ezt a két fontosabb kérdést járja körbe.) Az alábbi ábra, az egyes bitcoinbányászok esetében az egy bitcoinra jutó felezés utáni átlagos előállítási költségekre vonatkozó összegeket mutatja be, kiemelve az átlagos előállítási költséget, ami körülbelül 37 856 dollár körül alakul a Coinshares kutatásából nyert adatok szerint.

Bár a bitcoinbányászat mutat némi párhuzamot a hagyományos bányászattal abban, hogy ugyanúgy energiát használ fel egy értéket képviselő eszköz előállításához, a hasonlóságok itt nagyrészt véget is érnek. A bitcoinbányászatban a hálózati nehézség egyedi önszabályozó mechanizmusa biztosítja, hogy a kínálat szigorúan rugalmatlan marad, azaz fix. A bitcoin bányászat ciklusának egy bizonyos pontján a költséggörbe magasabb végén lévő bányászoknak nem éri meg bitcoint bányászni, ennek következtében a hashráta csökkenni kezd, mivel az árnövekedés már nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a bányászat növekvő nehézségét.

Függetlenül attól, hogy 2 vagy 2 millió bányász csatlakozott a Bitcoin hálózathoz, a keletkező új bitcoin mennyisége állandó marad a következő felezési eseményig. Ha a hálózat hashrátája jelentősen megnő, a bányászati nehézség felfelé fog igazodni, hogy a termelési rátát a tervezett szinten tartsa, ezért a magasabb költségekkel rendelkező bányászokat kiszorítja a piacról. (Az ábra az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányászok eltérő költségszerkezetére, valamint a 2024. áprilisi felezés hatásaitól leginkább kitett bányászokra vonatkozik.)

A hashráta jövőbeli irányának meghatározásának legjobb módszere a történelmi minták elemzése. A legfőbb érv azt sugallja, hogy a növekedést részben a bitcoin ára fogja generálni. A pozitív növekedési kilátások arra ösztönözheti a bányászokat, hogy növeljék vállalati hashráta kapacitásukat, mivel azt nyereségesnek érzékelik. Ez azonban a jövőbeli árakra vonatkozó feltételezésektől függ.

A történelmi adatok megvizsgálása után azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a bányászati tevékenység a felezési események között emelkedik. Az exponenciális növekedés miatt azonban az egyértelmű ciklus azonosítása akadályba ütközhet. A hashráta általában változékony adat, a történelmi adatokban a trendtől való eltérés felhasználásával pontosabb eredményeket kapunk. Kulcskérdés azonban továbbra is az, hogy a legtöbb trendvonal jövőbeli információkat is tartalmaz-e vagy sem. Ezért a legmegbízhatóbb módszer egy olyan trendvonal kiszámítása, amely a mintán kívüli adatokon is alapul, és amelyet nem befolyásolnak jövőbeli fejlemények.

Ennek eredményeként, az adatok érdekes módon szabályos mintázatot mutatnak a felezési ciklusok között, ami azt jelzi, hogy a hashráta jelenlegi csúcsértékei történelmi szempontból nem szokatlanok a ciklus ezen pontján. Ezt a tendenciát még világosabban szemlélteti az alábbi grafikon, amely egyértelműen megmutatja a változások ciklikus jellegét.

A Bitcoin első, 2012-es felezése, majd a 2016-os és a 2020-as felezése óta kialakult egy olyan mintázat, amelyben a hashráta jellemzően körülbelül 9%-kal a felezés utáni trendvonal alá esik, és ez a helyzet általában körülbelül hat hónapig tart. A 2020-as év némileg kivételes volt, mivel ez az időszak a kínai bányászati tilalom miatt jelentősen meghosszabbodott, ami 42%-os csökkenést eredményezett a trendvonal alá. Mindazonáltal a mintázat általában magába foglalja a hashráta kezdeti csökkenését, amit a ciklus felénél felépülés követ, majd az aktivitás felfutása körülbelül egy évvel a következő felezés előtt.

Mit tartogat a jövő?

Ez a ciklus logikus is lehet: hogy a bányászok versenyképesek maradjanak, növelik a tőkekiadásaikat (ami bányászgép vásárlással, ezáltal hashráta növekedéssel jár), ami a hashrátát jelentősen a trend fölé emeli. A bányászok közvetlenül a felezés után kevesebb bevételre tesznek szert, ami hatással van a tőkekiadási ciklusukra. A jelenlegi ciklus sem különbözik ettől. A hashráta növekedés csúcspontja gyakran a felezés előtt négy hónappal következik be, valószínűleg a bitcoin rohammal egybeesve, amely a bányászati nehézség megugrását is eredményezi, ami viszont egyes bányászokat és a magasabb előállítási költségekkel rendelkező bányászberendezéseket szorítja ki. A 2024-es januári bányászati nehézség ismét történelmi csúcson volt, és egybeesett a korábbi ciklusokban megfigyelt relatív csúcsokkal.

Mit tartogathat a jövő a hálózati hashráta számára? A hashráta a 2024. áprilisi felezésig a trendvonalon mozgott (kicsit meg is ugrotta néha) és 600 EH/s körüli értéken normalizálódott. A  történelmi trendeket alapul véve, fél évvel később 400-500 EH/s közötti értékre is csökkenhet. Ezt követően a trendvonal 2024 végére a hashráta erőteljes növekedését prognosztizálhatja körülbelül 700 EH/s körüli csúcsértékkel. Folytatjuk!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Kriptobányász hírek | bitcoinbányászat által termelt hulladékhővel fűtik a finn otthonokat 

/coinshares, Daniel Batten, Jaran Mellerud, hashrate index/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img