2025 elején érkezik az Ethereum Pectra

spot_img

Az Ethereum core fejlesztői bejelentették egy meetingjükön, hogy 2025 első negyedévére tervezik kiadni és implementálni a várva várt Pectra frissítést. Ez a roadmap következő lépése a Dencun upgrade 2024. márciusi sikeres élesítése után.

Az Ethereum következő jelentős frissítéseként számon tartott Pectra egy nagyobb fejlesztési csomagot hoz a platformra, amelynek egyik legfőbb mozzanata az Ethereum Virtual Machine Object Format (EOF) beépítése lesz .

Ez az átfogó frissítés hozzávetőleg 11 fejlesztési javaslatot (EIP – Ethereum Improvement Proposal) tartalmaz, amelyeket úgy terveztek meg, hogy az Ethereum Virtual Machine (EVM) kód funkcionalitását a layer 1-en és layer 2-beli keretrendszereken egyaránt javítsa.

Ethereum Pectra: ezekkel az újításokkal érkezik a következő Ethereum frissítés

A Pectra frissítés egyik figyelemre méltó része az EIP-7251 implementációja, amelyet köznyelven a „maximális effektív egyenleg növelés” javaslatnak neveznek. Ennek a kulcsfontosságú változtatásnak az a célja, hogy a validátorok a jelenlegi 32 ETH-es maximumnál több stake-elt Etherért is jutalmat kaphatnak. Az új limit 2048 ETH lesz.

A megemelt maximális egyenlegnek köszönhetően a validátoroknak lehetőségük lesz kevesebb, de sokkal jelentősebb mennyiségű stake-kel bíró node-ot üzemeltetni. Ez a stratégiai kiigazítás lehetővé teszi a műveletek egyszerűsítését, és csökkenti a validátorok kezelésével kapcsolatos komplexitást a nagyobb staking szolgáltatók esetében, mint például a Lido, vagy a Coinbase.

Ez az EIP azonban több kihívást is von maga után, mint például a megnövekedett slashing büntetés a nem megfelelően viselkedő validátorok esetében. Míg eddig a maximális veszteség egy node esetében 1 ETH volt csupán, addig eztuán akár 64 ETH is lehet – ami jelen árfolyamon majdnem $250 000. Ez egy óriási kockázat a validátorokat futtató entitások számára, amivel számolniuk kell, ha élni kívánnak a 2048 ETH-es limittel node-onként. Az ETH staking éves kamatrátája jelenleg 3,35%.

ETH staking APR
Az ETH staking éves kamatrátája jelenleg 3,35% Forrás: validatorqueue.com
ETH staked supply
Az összes ETH 26,65%-át stakelik jelenleg Forrás: validatorqueue.com

Implementálni fogják továbbá az EIP-7702-t (az EIP-3074 helyett), amely egy “account abstraction proposal” – ezen fejlesztés élén maga Vitalik Buterin (az Ethereum társalapítója) áll. Ez az EIP bevezet egy fontos tranzakció típust, amely lehetővé teszi, hogy az Ethereum account címek átmenetileg átvegyék az okosszerződéses tárcák szerepét a tranzakciók során, majd az eredeti állapotukat zökkenőmentesen visszaállítsák utána.

Ez tehát a tárcákat okosszerződés jellegű funkciókkal fogja felruházni. Például egy DeFi alkalmazás/smart contract számára lehetőség lesz innentől, hogy userei helyett kifizesse a tranzakciós díjakat. Ez a Web2-es modellhez hasonló működési mód, ahol szintén az alkalmazások üzemeletői fizetik a különböző fenntartással kapcsolatos díjakat – mint hosting és társai.

A Pectra érkezése után több tárcaművelet alapból is ingyenessé válhat, például nem kell majd külön tranzakciós díjat fizetni azért, ha egy token használatát akarjuk engedélyezni egy decentralizált kripto tőzsdén.

Így a felhasználók számára ingyenessé tett alkalmazások egy újabb lehetőséget jelentenek a blokkláncok adaptációjának felgyorsítására.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) előző héten jóváhagyta az Ethereum ETF bevezetését. Ez a jóváhagyás megnyitja az ajtót ezen alapok kereskedése előtt 2024-ben, potenciálisan integrálva a világ második legnagyobb kriptovalutáját a mainstream pénzügyi környezetbe.

A Pectra upgrade pedig várhatóan ismét könyebbé teszi az Ethereum, mint hálózat használatát, ami a technológiai adaptációt segíti elő. Ez további pozitív kilátással kecsegtet a második legnagyobb kriptoeszköz árfolyamát tekintve.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

/Coinmarketcap, Coinbase/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img