Ethereum Pectra: ezekkel az újításokkal érkezik a következő Ethereum frissítés

spot_img

Az Ethereum fejlesztését összefogó Tim Beiko szerint 2024 végén, vagy 2025 elején számíthatunk a hálózat következő nagy frissítésére. A Pectra kódnéven futó projekt neve a két különböző ágon futó, Prague és Electra munkacímű fejlesztések összeolvadásából ered.

Míg az egy hónapja élesedett utolsó nagyobb (Ethereum Dencun) frissítés az L2 hálózatok tranzakciós költségeit csökkentette, a Pectra a tárcák működésére helyez nagyobb hangsúlyt.

Ethereum L2 tranzakciós költségek az utolsó frissítés előtt és után

Az egyik legfontosabb újítás az EIP-3074-es javítócsomag élesedése lesz lesz, ami a tárcákat okos szerződés jellegű funkciókkal ruházza fel. Lehetőség lesz például több művelet egyidejű végrehajtására, vagy akár arra, hogy egy tárca, vagy például egy DeFi alkalmazás kifizesse mások, pl.: a felhasználók tranzakciós költségeit. Az ingyenes utalások bevezetése újabb lökést jelentene a tömeges elterjedés felé.

A Pectra érkezése után több tárcaművelet alapból is ingyenessé válhat, így például nem kell majd külön tranzakciós jutalékot fizetni azért, ha egy token használatát akarjuk engedélyezni egy decentralizált kripto tőzsdén.

Ugyancsak bevezetésre kerül a Social Recovery, vagyis ‘közözsségi helyreállítás’ funkció, amivel privát kulcsok nélkül, vagy azok elvesztése után is helyreállítható lesz a hozzáférés egy kripto tárcához. Ennek használatához egy okos szerződést kell felruházni bizonyos jogosultságokkal.

Végül, de nem utolsó sorban ezzel a frissítéssel érkezhet meg az EIP-7251-es kódjelű javítás is, ami a jelenlegi 32-ről 2048 ETH-re növeli az Ethereum validátor node-ok lehetséges méretét.

Ez a nagyobb staking szolgáltatók (pl.: Lido, Coinbase, stb.) számára hozhat könnyebbséget, nekik ugyanis 32 ethereumonként kell futtatniuk egy node-ot, ami sok erőforrást igényel. A koncentráltabb node-okkal ez a probléma kiküszöbölhető, de ennek kapcsán akadtak olyan kommentek is, amelyek szerint ez már egy lépés lesz a centralizáció felé, amit eddig annyira igyekeztek elkerülni.

Az Ethereum staking node-ok száma éppen a napokban lépte át az 1 milliót.

A Pectra a fentieken túl még több, technikaibb jellegű újítást is tartalmaz. Ezek a későbbiek során lesznek fontosak és segítenek megalapozni a jövőre és azután érkező további frissítéseket, melyek egyik kiemelt célja a fő Ethereum hálózat díjainak csökkentése lesz.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Bybit: akár 50 dolláros ajándék és egy ingyenes, 500 dollár értékű bitcoin kereskedés az első befizetőknek

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img