Újragondolja a bitcoinbányászat tilalmát Paraguay

spot_img

A paraguayi törvényhozók új alternatívát vitattak meg az április elején bevezetett általános kriptobányászati tilalom helyett. A tisztviselők most azt mérlegelik, hogy milyen előnyökkel járna az, ha az Itaipu vízerőműből származó felesleges energiát a bányászoknak adják el, ahelyett, hogy Brazíliába és Argentínába exportálnák.

A tárgyalások részeként elfogadtak egy nyilatkozatot a helyi és külföldi bányászati beruházási infrastruktúra támogatásáról. Salyn Buzarquis szenátor reményei szerint ez a nyilatkozat arra fogja késztetni a paraguayi ipari minisztériumot, hogy tüzetesebben tanulmányozza át a felesleges energia bitcoinbányászok felé történő értékesítésének gazdasági előnyeit.

Részlet a nyilatkozatból (forrás: Salyn Buzarquis X fiókja)

Buzarquis a kongresszushoz intézett levelében megjegyezte, hogy jelenleg 45 engedélyezett kriptobányász működik az országban, amelyek 2024 év végéig 48 millió dollárt fognak termelni az Országos Villamosenergia-felügyelet (ANDE) számára, ami 2025-re várhatóan el fogja érni a 125 millió dollárt és még az ANDE-t is megmenthetné a közelgő csődbejelentéstől.

Ezt is olvasd el:

A Itaipu vízerőműben a villamosenergia-termelés költsége 22 dollár/megawattóra (MWh) körül mozog. Az ANDE körülbelül 45%-os nettó haszonkulcsot tudna elérni azzal, ha 40 dollár/MWh áron adná el a felesleges energiát az országban működő bitcoinbányászoknak, ami évi további 73 millió dollár bevételnek felelne meg, amelyből körülbelül 17 millió dollár közbetlenül az államkasszában landolna. Paraguay jelenleg 10 dollár/MWh áron ad el felesleges energiát Brazíliának. 

Bitcoinbányászat Paraguayban

Az ANDE adatai szerint tehát 45 vállalat végez legális bányászati tevékenységet. Ezek közül 37 bányász középfeszültségre (23 kV), 8 pedig nagyfeszültségre (220 kV) van csatlakoztatva. Ezek a bányászüzemek együttesen 680,7 MW-nyi kapacitást jelentenek, ami majdnem megegyezik az Itaipu gát egyetlen 700 MW-os turbinájának teljesítményével. A farmok többsége Central (17) és Alto Paraná (15) megyékben találhatóak, utóbbiak az Itaipu gát közvetlen közelében.

Az ANDE nyilvántartásában szereplő bitcoinbányászok (forrás: digitalminingsolution.com)

A paraguayi bányászipar valójában sokkal nagyobb, mint azt a számítások mutatják. A megadott adatok nem tartalmazzák a bányászok szerződéseit a CLYFSA-val, a paraguayi energiapiac másik jelentős szereplőjével. A Bitfarms által kötött ismert 10 MW-os szerződésen kívül valószínűleg más bányászok is rendelkeznek a CLYFSA-val kötött megállapodásokkal. 

Ezek a szerződések egyelőre nem nyilvánosak és az se, hogy az illegális bányászati tevékenységek mekkora energiát emésztenek fel. Jelenleg 20 függőben lévő kérelem van még elbírálás alatt az ipari minisztériumnál, amelyek összesen 2000 MW-nyi energiafelhasználásról szólnak.

A Bitfarms és a Marathon Digital paraguayi telephelyei

A Bitfarms és a Marathon Digital hivatalosan nem jelennek meg az ANDE táblázatában és jelentéseiben. A Bitfarms egy 70 MW-os létesítményt üzemeltet Paso Pe-ben, amelyet D&N alatt jegyeztek be Guairá megyében, valamint egy 100 MW-os létesítmény is a tulajdonukban van ZUNS név alatt Yguazu-ban, Alto Paranában. A Marathon Digital 27 MW-os bányász projektjét jelenleg a Penguin Group kezeli. 

A Bitfarms alapítói egyébként múlt héten találkoztak a paraguayi ipari- és kereskedelmi miniszterrel az országban történő működésük és terjeszkedésük kapcsán. Valószínűsíthető, hogy a szenátus pozitív irányba történő elmozdulása egyrészt nekik is köszönhető.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Több száz millió dollár kiesést jelentene Paraguaynak a bitcoinbányászat tiltása

/cointelegraph, digital mining solution/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img