Rekordbevételt értek el a bitcoinbányászok márciusban

spot_img

A bitcoinbányászok márciusban minden idők legnagyobb havi bevételét generálták, több mint 2 milliárd dollárt kaszáltak blokkjutalmakból és tranzakciós díjakból, amivel megdöntötték a 2021 májusában felállított 1,74 milliárd dolláros egykori csúcsot.

A rekordbevétel kisebb hányada, 85 millió dollár származott tranzakciós díjakból, míg 1,93 milliárd dollár a blokkjutalmakból. (A Kripto Akadémia Kripto Suli tananyagában olvashatsz róla, hogy a bitcoinbányászok a tranzakciók érvényesítéséért és a kibányászott érvényes blokkok után jutalomban részesülnek.)

A blokkjutalom jelenleg 6,25 bitcoin, de az áprilisi Bitcoin felezési esemény után 3,125 bitcoinra fog csökkenni. Ez azt is jelenti, hogy a bitcoinbányászok bevételei is csökkenni fognak, hacsak nem következik be egy jelentős árfolyam növekedés a bitcoin életében.

Bitcoinbányászok historikus havi bevételei a The Block adati szerint (forrás: The Block Research)

A márciusi rekordbevételhez a magasabb Bitcoin hálózati aktivitás és a növekvő bitcoin árfolyam egyaránt hozzájárult. A vezető amerikai bányászpool, a Foundry az összes kibányászott blokk 29,4%-át szerezte meg márciusban. 

A második helyen a kínai AntPool végzett a blokkok 22,4%-ával. A két bányászpool a havi bitcoin kínálat több mint felét érvényesítette, ami egyben a bányászpoolok közötti vezető dominanciájukat is jelzi és decentralizációs aggályokat vet fel. 

Bitcoinbányász poolok dominanciája a BTC.com adatai szerint (forrás: btc.com)

Márciusban a nyílt piacon bitcoint vásárló tőzsdén kereskedett alapok rengeteg BTC-t halmoztak fel. A spot Bitcoin ETF-ek márciusban nagyjából 66 000 bitcoint vásároltak, míg a bitcoinbányászok körülbelül 28 000 BTC körül termeltek. 

Kapcsolódó cikkek:

Valószínűleg ez a tendencia folytatódni fog a következő hónapokban is, így a kereslet-kínálat oldal felborulásához fog vezetni, amit az áprilisi felezési esemény még fokozni fog. Ez pedig azt is jelentheti, hogy még nagyobb versenyt láthatunk a “szabadon” rendelkezésre álló bitcoin mennyiség megszerzése iránt, ami árfolyam emelkedéshez vezethet. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Energiaproblémák miatt ideiglenesen tiltani fogja Paraguay a bitcoinbányászatot 

/the block onchain data, bitcoin magazine/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img