Több száz millió dollár kiesést jelentene Paraguaynak a bitcoinbányászat tiltása

spot_img

Ha a paraguayi törvényhozók úgy döntenek, hogy betiltják a bitcoinbányászatot, az közvetlenül érinteni fogja az iparág legális szereplőit, például a Marathon Digital-t is, amely 27 megawattnyi bányászkapacitást telepített eddig az itaipui vízerőmű közelében.

Múlt héten hozta nyilvánosságra a paraguayi kormány azt a törvényjavaslatot, miszerint egy időre betiltaná a kriptobányászatot és az ahhoz kapcsolódó tevékenységeket. Legfőbb problémának az illegális kriptobányászatot tartják, azonban ez ügyben megszólalt az egyik legnagyobb bitcoinbányász és bányászati beruházó, a Marathon, valamint a Hashlabs Mining is. 

A két vállalat becslése szerint a tilalom évente több mint 200 millió dollárjába kerülhet a paraguayi gazdaságnak. A törvényes bányászati műveletek betiltásával tehát jókora bevételkiesést szenvedne el a latin-amerikai ország. A fejleményekkel kapcsolatban a Hashlabs Mining társalapítója és bitcoinbányász elemző, Jaran Mellerud, így nyilatozott:

“A bitcoinbányászat betiltása évi több mint 200 millió dollárba kerülhet Paraguaynak, ha azt feltételezzük, hogy az országban 500 MW legális bányász dolgozik, akik kWh-nként 0,05 dollárt fizetnek működési költségként.”

A Worldometer adatai szerint Paraguay a világ 94. legnagyobb gazdasága 41,7 milliárd dolláros GDP-vel és igen kicsi, 6,8 millió fős lakossággal. Ennek függvényében, érdemes feltennie azt a kérdést Paraguaynak, hogy vajon megengedheti-e magának, hogy elveszítsen egy olyan méretű piacot és bevételi forrást, mint a bitcoinbányászat.

Az Itaipu vízierőmű és közvetlen környezete a bitcoinbányászok mekkája (kép: the guardian)

Ha a törvényhozók úgy döntenek, hogy jóváhagyják a bitcoinbányászat tilalmáról szóló törvényjavaslatot, akkor az olyan vezető iparági szereplőket is érintené, mint a Marathon Digital Holdings, amely tavaly novemberben fogott bele egy 27 megawattos telephely építésébe az Itaipu vízerőmű közvetlen környezetében. 

A Marathon mellett számos bitcoinbányász létesített már telephelyet (Bitfarms) az Itaipu gát közelében, amely egyben Paraguay áramszükségletét is kielégíti, miközben a felesleges áram mennyiséget kihasználva továbbadja a bányászoknak. Paraguay a felesleges villamos energia nagy részét azonban alacsonyabb áron exportálja Brazíliába.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Energiaproblémák miatt ideiglenesen tiltani fogja Paraguay a bitcoinbányászatot 

/hashlabs mining, marathon, coinspeaker, the guardian/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img