Fontos napok előtt az XRP

spot_img

Egy közel 4 éve húzódó per végére kerülhet pont ezen a héten, amit az amerikai tőzsdefelügyelet indított az egyik legnagyobb kriptovaluta, az XRP ellen. A kriptopénzt 2012-ben alkotta meg Chris Larsen és Jed McCaleb, azzal a céllal, hogy egy új globális fizetési rendszert hozzanak létre, amely gyorsabb, olcsóbb és könnyebben hozzáférhető, mint a hagyományos banki megoldások. A projekt eleinte OneCoin, majd Ripple néven volt ismert, jelenleg az XRP nevet használja.

A Bitcoinnal és Ethereummal szemben az XRP működése nem a bányászaton, hanem az induláskor létrehozott 100 milliárd tokenből álló készleten alapul, amit az anyacég meghatározott mennyiségben és körülmények között szabadít fel. Az XRP 2014-ben kötött megállapodást az első banki partnerével, a német Fidor Bankkal, amit később olyan neves szereplőkkel való partnerségek is követtek, mint a Santander, az American Express, a Moneygram és az SBI.

Az XRP egyre népszerűbbé vált, aminek csúcspontján, a 2017-es kripto bumm során egészen a második helyig menetelt a kripto pénzek rangsorában.

A cég 2020-ra már 300 pénzügyintézettel épített ki kapcsolatot és 40 országban hajtott végre több milliárd dollár értékű tranzakciót, ám növekedése felkeltette az amerikai tőzsdefelügyelet figyelmét is, ami végül eljárást indított ellene.

A 2020 decemberében kezdődő eljárásban a hatóság azt állította, hogy az XRP fejlesztői 1.3 milliárd dollár értékű XRP-t értékesítettek befektetőknek. A felügyelet szerint a cég egyértelműen befektetésként és a haszonszerzés lehetőségének ígéretével adta el az XRP-t, ami a kriptovalutát az értékpapír kategóriába sorolja, ezért annak értékesítése előtt engedélyt kellett volna kérni a hatóságtól.

Az XRP mögött álló Ripple Labs a kezdetektől tagadta, hogy értékpapírokat forgalmazott volna és a bitcoin és az ethereum példáira hivatkozott, melyeket a hatóság kellően decentralizáltnak tekintett és mentesített az értékpapír kategóriába való besorolásból. Elismerték, hogy az XRP tokeneket tényleg a Ripple Labs hozta forgalomba, de szerintük ezek nagy része a nyílt piacokon került értékesítésre, melyek függetlenek a Ripple-től és  az árfolyamra ezeken az anyacégnek nincs közvetlen ráhatása.

A Ripple emellett vissza is támadott, mivel úgy vélte, a felügyelet megpróbál túllépni a hatáskörén és olyan technológiai eljárások terjedésébe próbál beavatkozni, amelyek nem tartoznak a hatásköre alá. A bíróságon mind a két félnek kiterjedt jogi és technikai bizonyítékokat kellett bemutatnia, hogy igazolja állításait.

A per általános bizonytalanságot keltett az XRP befektetőkben. A kriptovalutát a legtöbb tőzsde eltávolította a kínálatából, ám a kihívások ellenére a Ripple belement a harcba és  tovább folytatta a működését.

Az üggyel megbízott bíró 2023 júliusában végül javarészt az XRP javára döntött. Szerinte az XRP tokenek magánbefektetőknek való értékesítése valóban sértette az értékpapírral kapcsolatos törvényeket, de a kriptopénz forgalmának nagyobb részét kitevő nyílt piaci tőzsdei kereskedés már nem esik ez alá a kategória alá. A piac kedvezően fogadta a döntést, az XRP árfolyama ezen a napon 47 centről 92 cent fölé növekedett.

Ezt követően viszont tovább folyt az eljárás, amiben a felügyelet több módosítást is benyújtott, illetve a szabálysértésért 2 milliárd dolláros büntetés kiszabását szerette volna elérni, ám a bíróság végül csak 125 millió dollár megfizetésére kötelezte az XRP-t. Ezt a cég egyelőre még nem fogadta el, de szakértők szerint belemehet az alkuba, hogy ezzel lezártnak tekinthesse az ügyet.

Az amerikai tőzsdefelügyeletnek október 7-ig, vagyis jövő hét hétfőig van lehetősége arra, hogy megfellebbezze a bíró végsőnek számító ítéletét. Ha fellebbeznek, tovább húzódik és a legfelsőbb bíróságon folytatódik tovább az eljárás. Ha nem, akkor véget érhet az XRP vesszőfutása.

Szakértők 75%-ra teszik annak az esélyét, hogy a felügyelet fellebbezni fog, a befektetők viszont abban bizakodnak, hogy napokon belül pont kerül az ügy végére.

A kriptovaluta egyik alapítója, Chris Larsen szeptember 16-án 50 millió XRP-t, vagyis ~25 millió dollárt utalt át saját tárcájából egy másik tárcába, majd ebből 20 millió XRP-t (~10 millió dollárt) a Binance-re, feltehetően azért, hogy ezt a mennyiséget értékesítse. A tranzakció sokakban bizonytalanságot keltett, hogy Larsen vajon tudhat-e már valamit és az esemény vajon összefüggésben áll-e a közelgő tőzsdefelügyeleti döntéssel. Larsen ezen felül még további 450 millió XRP-vel rendelkezik, így az eladott mennyiség a teljes tulajdonának csak egy kisebb részét teszi ki.

A Ripple Labs október 14-15-én rendezi meg az évente tartott Swell konferenciáját, ahol nagy bejelentéseket ígérnek. Ezek egyike lehet az RLUSD, egy saját stabilcoin kibocsátása és egy ETF lehetséges indítása is.

A következő két hétben tehát több fontos hír is érkezhet az XRP-vel kapcsolatban, melyek közül az amerikai tőzsdefelügyelet döntése lehet a fontosabb. Az egyik legnagyobb kriptovaluta értékpapírnak minősítése, vagy ez alól való felmentése nem csak az XRP, hanem az egész kriptopiac számára fontos lehet és egy kedvező kimenetel tovább javíthatja a kriptopénzek megítélését. Az XRP árfolyama régóta egy oldalazó pályán mozog, így a fellebbezés benyújtása, vagy annak elmaradása is nagyobb kilengést okozhat az árfolyamában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img