Kínában soha nem tiltották meg a bitcoinbányászatot – 1. rész

spot_img

Június elején röppent fel a hír, hogy a bitcoinbányászatot soha nem tiltották be hivatalosan Kínában. Daniel Batten kutatásai során megállapította, hogy a nemzetközi médiában is elterjedt “kínai bányászati tilalom” narratíva a híresztelések ellenére valójában csak ideiglenes felfüggesztés volt, a bányászati tevékenység azóta újraindult az országban. 

Daniel Batten Bitcoin hálózat kutató mutatott rá először a tényekre nyár elején, hogy a nyugati média nagyrészt rosszul számolt be és rosszul értelmezte a Kínában zajló bitcoinbányászattal kapcsolatos eseményeket. Batten tovább nyomozott az ügyben és azóta arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt években, kormányzati részről az amerikai kriptos cégeket ért sorozatos jogi támadásokhoz hasonlóan, a bitcoinbányászatot is igyekeztek ellehetetleníteni, a nemzetközi sajtóban lejáratni

Batten mögé beállt az egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai bitcoinbányász is, a HIVE Digital Technologies és egy közös dokumentumot hoztak nyilvánosságra a “FUD Fighters” sorozat harmadik jelentését, amelyben messzemenően részletezik a megállapított tényeket. Az eset nagyban hasonlít ahhoz is, amit még 2023 elején Nic Carter, a Castle Island Ventures társalapítója és bitcoin szószóló megállapított.

Kapcsolódó cikkek:

Carter akkor nyilvánosságra hozott egy általa írt dokumentumot, amelyben azokat a tényeket közli, hogy a kriptoiparnak egyre nagyobb gondot okoz a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés és annak korlátozása az Egyesült Államokban. Állítása szerint az amerikai kormány megpróbálta elvágni a kriptoszektort a bankszektortól. Azt is állította, hogy a Biden kormány kriptoval szemben tanúsított lépései az Obama kormány Operation Choke Point nevű, azaz a Fojtópont művelethez hasonlatosak, ahogyan az online póker esetében is tették anno. 

Tények, amiket eddig a kínai bitcoinbányászatról tudunk

Batten szerint valójában nemcsak hogy nem tiltották be, hanem ösztönzik a kínai bányászokat és a bitcoinbányászat innovatív felhasználási módjait, ami szöges ellentétben áll a Reuters és egyéb más nagyobb média jelentésével, amelyek szerint betiltották a bányászatot Kínában 2021-ben.

Batten korábbi jelentése kiemeli, hogy Kína hashráta kapacitása 2024 júniusában a globális kapacitás mintegy 15%-át tette ki. Ez az információ ellentétes azzal a narratívával, amely 2021 májusában jelent meg a nemzetközi média részéről. Akkoriban a nagyobb hírcsatornák is beszámoltak arról, hogy a kínai kormány átfogó tiltó intézkedéseket vezetett be a kriptovalutákkal, különösen a kriptovaluta bányászokkal szemben.

A Cambridge-i Egyetem adatai szerint Kína a globális hashráta 46%-át birtokolta a “tilalom” előtti hónapban (2021. április). Ezzel párhuzamosan a hálózati hashráta csökkenése 2021 májusában (179,2 EH/s-ról 87,7 EH/s-ra esett, 51,1%-os csökkenés) átmeneti volt, ha nagyon akarjuk ráhúzhatjuk azt a tézist (a számok is igazolhatják), hogy “Kínában betiltották a bányászatot”, amit aztán félreérthetően vagy szándékosan végleges tiltásként értelmeztek, lejárató nemzetközi kampányt indítva ezzel a bitcoinbányászattal szemben. 

Egy példával élve: ha az iskolában rossz magatartás miatt kizavarnak több óráról, az nem azt jelenti, hogy egyben kizárnak az iskolából is. Batten szerint ez történhetett a hashráta esetében 2021 májusában, egyfajta átállási időre volt szükségük a bányászoknak, hogy alkalmazkodni tudjanak a kínai kormány által előírt jogszabályokhoz. További oknyomozó riportok is alátámasztják Batten állítását, amit következő cikkünkben fejtünk ki. Folytatjuk!

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoinbányászatban rejlő lehetőségek

/Daniel Batten, Bitcoin Magazine, Hive Digital/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img