Amerikai katonákon tesztelik a blokklánc alapú szavazást

spot_img

A Nyugat-Virginiából származó, tengeren túli szolgálatot teljesítő katonák lehetnek az első amerikai állampolgárok, akik a blokklánc segítségével élhetnek alkotmányos jogaikkal és adhatják le szavazataikat a novemberi időközi választásokon, ahol a Képviselőház és a Szenátus tagjairól dönthetnek az emberek.

Mivel a mai napig folynak a viták arról, hogy a 2016-os választásokat orosz hekkerek befolyásolhatták, egy bostoni cég, nyugat-virginia kormányzójával együttműködve fejlesztett ki egy telefonos alkalmazást, ami lehetővé teszi a szavazók azonosítását és a szavazatok hitelt érdemlő, blokkláncon történő rögzítését. Az alkalmazást eddig már az állam két megyei választásán is sikeresen tesztelték, de a fő megmérettetésnek a novemberi választás számítana, ahol egyelőre csak a külföldön szolgálatot teljesítő katonák számára biztosítanák ezt a lehetőséget. Végleges döntés ugyan még nem született, de a papír alapú voksolás mellett az állam vezetése elkötelezett az új technológia bevezetése mellett.

A CNN, amely a hírt közölte több választási szakértőt is megkérdezett. Többségük szerint a mobiltelefonokon és interneten keresztül leadott szavazatok biztonsága nem szavatolható és ezért nem is támogatják az elképzelést, de volt olyan is aki ugyan óvatosságra intett, de elismerte, hogy mindig kellenek azok a vakmerő első próbálkozók, akiknek a tapasztalataira építhetnek és tanulhatnak a többiek.

Az üggyel kapcsolatos fejleményeket a Voatz alkalmazás honlapjának, blog szekciójában lehet követni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img