Az újságírók felelősségéről

spot_img

Ismét vitaindítónak szánt anyaggal jelentkezünk, a mai nap kérdése az, hogy mekkora és pontosan milyen felelőssége van a médiamunkásoknak a kriptopénzek életében. Mint a legtöbb kérdésre, ami az emberi gondolatvilágban felmerül, erre is több válaszlehetőség adott. Válasz lehet például az, hogy:

Nagy.

Ugyanakkor mondhatjuk azt is válaszképp, hogy:

Elhanyagolható.

Persze a gondolkodásmódjára igényes ember hamar rávághatja az is, hogy:

Ez összetett.

Induljunk el az utóbbi nyomvonalon, lássunk néhány szempontot. Azt fogjuk megvizsgálni, hogy pontosan hogyan hathat a terület fejlődésére, általában a létezésére az újságírók munkája.

A legjobb hír a rossz hír?

Ősi mondás újságíró berkeken belül, hogy a rossz hírt a legkönnyebb eladni, legalábbis a filmkészítők valamiért úgy gondolják, hogy reggeltől estig tömegkatasztrófákat és sorozatgyilkosokat kutatunk a hírek tengerében, hogy az emberi félelemre, szenzációéhségre alapozva maximalizáljuk a kattintásszámot.

Vannak kollégák, akik valóban így, legalábbis hasonlóan működnek, de azért ne essünk túlzásokba. Messzire vezetne a vita, miszerint a “rossz” híreknek mekkora jelentősége van a médiában, elégedjünk itt meg annyival, hogy a kriptopénzek világában (is) jól eladhatóak a negatív tartalmú hírek, különösképp azoknak, akik nem foglalkoznak a területtel.

Sajnos sokan vannak, akik titkon mások kudarcában reménykednek, vagy valamiféle kicsinyességtől hajtva egyszerűen félnek az újdonságtól, így talán önmaguknak sem bevallva, de szeretik látni a bitcoin “összeomlásáról” szóló címeket. A baj csak az, hogy erre a területre is igaz, hogy nagy felkészültséget igényel az, hogy egy adott hír, esemény jelentőségét jól értsük, helyén tudjuk kezelni.

Könnyű kimondani, hogy a bitcoin halott ha hirtelen nagyot zuhan az árfolyam, nem biztos azonban, hogy jót teszünk a fejlődésnek, az olvasónak vagy éppenséggel önmagunknak, ha gondolkodás nélkül eltemetünk valamit, egy (látszólag) kedvezőtlen hír hatására.

A hurráoptimizmus átka

Természetesen a másik véglet is adott, különösen szakmai, vagy annak szánt oldalak elkövethetik azt a hibát, hogy a pozitív töltetű híreket gondos csokorba szedve úgy tálalják a coinok, tokenek sokaságát az érdeklődőknek, mintha bármiféle problémától, nehézségtől mentes piacról lenne szó.

A túlzott, körültekintés nélküli optimzmus befektetői csalódáshoz vezethet, ez legalább annyira ártalmas, mint a kedvezőtlen fejlemények harsogása.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás szentsége

Csípőből jön a gondolat, miszerint a kiegyensúlyozott tájékoztatás, az “arany középút” mindenre gyógyír, a helyzet azonban az, hogy az újságíró szakma legnagyobb nehézsége (mint minden szakmának) az, hogy emberek végzik. Márpedig az embert óhatatlanul befolyásolja a saját világnézete, érdeklődése, neveltetése, személyisége.

Arról nem is beszélve, hogy aki rendszeresen ír kriptopénzekről, az jó eséllyel maga is rendelkezik legalább némi befektetéssel, nem túl kellemes feladat cikket írni egy coin kudarcáról aznap, amikor mi magunk is jó nagyot buktunk rajta. Így nem is olyan könnyű az a bizonyos kiegyensúlyozottság, erre törekedni viszont kötelező.

Jó hír, rossz hír, de mégis hol?

Persze nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy pontosan hol jutottunk hozzá egy adott információhoz, gyökeresen másképp kell viszonyulnunk egy szakmai portál és egy áltlános gazdasági lap anyagaihoz. Utóbbira a hurráoptimizmus miatt kell gyanakodnunk, előbbire a felszínesség és alacsony tudásszint miatt.

Ezzel el is érkeztünk az olvasóhoz, némi önteltséggel azt is mondhatnánk, hogy az újságíró nem tehet semmiről, a fogyasztó dolga, hogy gondosan megválogassa a hírforrásait. Persze ezt senki sem gondolhatja komolyan, aki a médiában dolgozik, az újságírónak igenis nagy, de nem kizárólagos felelőssége van a világ, vagy éppenséggel a kriptopénzek alakulásában.

Komoly felelősséggel bír az olvasó is, mindenkinek meg kell tanulnia fenntartásokkal kezelnie a médiát, okosan megválasztani a forrásokat.

A Kripto Akadémia szerkesztősége a kiegyensúlyozott tájékoztatásra törekszik, de nem titok, hogy nehezünkre esik a szakma szabályait gondosan követve beszámolni adott esetben arról, hogy sokakkal együtt mi is éppen elvesztettük egy lakás árát, vagy magát a lakásunkat. Ennek ellenére megtesszük.

Az olvasóktól azt kérjük, hogy gyakori kommenteléssel adjatok folyamatos visszajelzést a munkánkról, minden megkeresésre igyekszünk reagálni, kíváncsiak vagyunk arra is, hogy miről szeretnétek olvasni.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img