Még mindig csak a spekuláció mozgatja a piacot

spot_img

Az utóbbi néhány hét árfolyammozgásai és a kriptopiac teljesítménye enyhén szólva is furcsák és zavarba ejtők. Július közepétől a piaci optimizmus indikátora, a BTC árfolyam, két héten át meredeken emelkedett 6300$ környékéről 8500-ig emelkedve. Ez után pedig, nyilván kitaláljátok a mai számok alapján, két hét alatt pontosan ugyanennyit csökkenve értünk vissza 6300 környékére.

És habár rossz jel, hogy idén negyedszerre kerül a BTC árfolyama 6000$ közelébe, az altok esetében még rosszabb a helyzet: Sok esetben 90-95%-os visszahúzódást látunk, gyakran még olyan projektek esetében is, ahol látható az érték és a piaci piaci potenciál. Sokszor szó esett róla az oldalon, hogy az értéket nem teremtő, egyedi felhasználási móddal nem rendelkező projektek el fognak vérezni, mielőtt újra tartósan emelkedőbe vált a piac.

Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg

Ez zajlik éppen a szemünk előtt: Hiába van túl egy-egy alt a 90%-os visszahúzódáson, nincsen garancia arra, hogy nem esik további 50-60-80%-okat a következő hetekben vagy hónapokban. Ha a konkrét %-okra kíváncsi a kedves Olvasó, javasoljuk az altcoinindex oldalt felkeresni, rendezhető és szűrhető formában találjuk meg az eddigi legnagyobb zakókat, mind a Top100-ban, mind az összes kriptó között. Nyilván nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy jó sok halott projektet találunk a 99-100%-os sávban, amelyek ugyan még mindig mozognak, soha a büdös életben nem lesz belőlük már semmi.

A feljebb említett két heti nagy emelkedés fő oka egyértelműen az amerikai Értékpapír-és Tőzsdefelügyelet asztalain pihenő újabb Bitcoin ETF indítási kérelem volt. Azokban a napokban minden arról szólt, hogy lehetetlen, hogy ne engedélyezzék az ETF indulását, hiszen megérett rá a piac, megfelel a beadvány a feltételeknek, ráadásul több ETF kérelem is folyamatban van, stb.

A kriptós közösség nem az ETF és a kriptopénzek ideológiájának csodás egyezősége miatt izgult rá ennyire az “intézményi befektetések” tömeges megindulására, hanem mert nyolcadik hónapja szívjuk az idegölő medve piacot, amelyet csak egy-egy, szintén idegölő emelkedés szakít meg rövid időre, hogy újra és újra visszanézzen a BTC árfolyama 6000-re, miközben az altok elvéreznek. A pozitív döntéstől azt várják az emberek, hogy végre emelkedőbe vált a piac és a befektetéseik legalább a kiindulási értékre visszaérnek. A napokban aztán jött a hír, hogy az ETF döntést elhalasztották. Nem elutasították, csak elhalasztották. Persze a befektetők a túl negatívnak még csak nem is nevezhető hírre eladókká váltak, és indult az újabb völgymenet.

A spekuláció mozgatja a piacot

Az értékes projektekbe történő befektetésnek egy ilyen szélsőséges, a BTC által uralt, csökkenő piacon kevés értelme van, hiszen magában egyetlen alt projekt sem elég masszív ahhoz, hogy függetlenítse magát az általános hangulattól. Az utóbbi hónapokban a pozitív hírekkel Dunát lehetett rekeszteni, köztük olyanokkal, mint a napokban bejelentett Bakkt startup indulása a New York-i tőzsde tulajdonosaitól:

Jeffrey Sprecher, ICE CEO: A Bitcoin lehet az első világpénz

A pozitív hírekből még nem lesz azonban Lambo, hírek ide vagy oda, a lelkesedő és ezen az árszinten bevásárló kisbefektetők ereje nem elég ahhoz, hogy tartósan emelkedőbe billentsék a piacot. A nagyok úgy keresik a pénzt, ahogy tudják. Ha ez shortolással és határidős ügyletekkel lehetséges, akkor ezt fogják tenni, egészen addig, amíg ez az optimális. Kétségünk sincs afelől, hogy amint fordul a kocka, az emelkedésre fognak játszani.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img