Jeffrey Sprecher, ICE CEO: A Bitcoin lehet az első világpénz

spot_img

Tegnap délután bréking nyúz keretében számoltunk be a fontos hírről, hogy a New York-i tőzsde mögött álló cég páros lábbal száll a kriptopiac állónak nem épp nevezhető vizébe. Akkor ezt írtuk: “Az Intercontinental Exchange (ICE) egy amerikai vállalat, ami 23 tőzsdét üzemeltet, beleértve a világ legnagyobb tőzsdéjét, a New York-it is. Az ICE a Microsofttal, a Starbucks-szal és a Boston Consulting Grouppal együttműködve idén novemberben fogja elindítani a BAKKT névre hallgató platformját, ahol nem csak digitális, hanem fizikailag létező szerződések formájában is lehetőség lesz bitcoinnal, és a jövőben várhatóan még más kriptopénzekkel való kereskedelemre is.”

BREAKING: A világ legnagyobb tőzsdéje kriptopénz kereskedő platformot hoz létre

A tegnapi első hírek után találkoztunk a Fortune cikkével, ami jópár érdekes adalékkal szolgál a mostani fejleményekkel kapcsolatban, főleg a fejesek céljai és motivációi tekintetében.

A háttérben már 14 hónapja dolgoznak a Bakkt (ejtsd, mintha “backed”-nek lenne írva) startup elindításán, melynek célja azon kívül, hogy pofátlan mennyiségű bevételre tegyenek szert általa, nem kisebb, minthogy a bitcoint mainstream fizetőeszközzé, világpénzzé tegyék. Ez így kellemesen izgalmas felütés.

A hagyományos befektetési termékek

…meghódítása az első lépés: Nyugdíjalapok, befektetési alapok, ETF-ek számára elérhetővé kell tenni a biztonságos vásárlást és tartást. Az utóbbi hetekben a kriptós média a Bitcoin ETF augusztus közepi potenciális engedélyeztetésétől hangos. Sokak szerint semmi szükség rá és a Wall Street beszivárgása csak megrontja a kriptopénzek eszméjét, azonban a mostani ICE lépés után látható, hogy ez a hajó már kifutott, előbb-utóbb lesz ETF, mert a nagyok úgy akarják.

Kelly Loeffler, aki a Bakkt vezérigazgatója lesz, és nem mellesleg az Intercontinental Exchange (ICE) alapító társa és felesége, azt nyilatkozta, hogy a következő lépcsőfok bizony a bankkártyák lecserélése lehet BTC tárcákra. A Bakkt ennek előségítésében akar élen járni a korábban bizonytalan kereskedők, szolgáltatók és vásárlók becsatornázásával.

A kulcs: a fiatal felnőttek

Sprecher felismerte, hogy a fiatal felnőttek nem bíznak a hagyományos pénzügyi intézményekben. A hagyományos szereplőknek ezért valami olyat kell villantani, ami megmozgatja a fiatalok fantáziáját. Ez a valami pedig a bitcoin és a kriptopénzek lehetnek. Amerikában kétféle nagy megtakarítási megoldás terjedt el, a 401(k) és az IRA. Előbbi egy munkáltató által is támogatott nyugdíjtakarék, a másik pedig egy egyéni, de adókedvezményes megtakarítási forma. A 401(k) esetén például a munkáltató egy bizonyos mértékig (pl. 6%-ig) mellérakja a saját pénzét (gondolom ez adóból leírható) a saját megtakarításunknak. Ez azt jelenti, hogy egy évi 100.000$-t kereső ember a saját 6000$ megtakarítása mellé 6000$ ingyen pénzt kap, ami elképesztően jó. Kicsit a magyar Fundamenta és tsai. lakástakarékhoz tudnánk hasonlítani a dolgot, ahol évi +30%-ra jöhet ki az állami támogatás, de ott csak meghatározott célokra használható a végén az összegyűlt összeg.

Ha 401(k) és IRA pénzeket Bitcoin és kripto alapokba is lehetne rakni, az brutális mértékben megnövelné a kriptopiac forgalmát és kapitalizációját. Ennek hátránya eddig a szabályozott intézményi háttér és a bizonságos ipari szintű tárolási megoldások hiánya volt. A Bakkt ezen fog csavarni egy nagyot.

Megvalósítás és kritikák

A nagyszabású tervekhez egyelőre túl lassú hálózat problémáját úgy oldanák meg, hogy a kliensek bitcoinjait a saját rendszerükben (Warehouse, raktár a fantázianeve) tartják nyilván és fizikailag tárolják a kulcsaikat. A belső adás-vételeket nem szükséges BTC tranzakcióba foglalniuk, bőven elég, hogy a be-és kiküldések bekerülnek a blokkláncba. Konkrétan rá akarnak húzni egy duplán centralizált réteget a peer-to-peer hálózatra. A cég két bevételi forrása is a Warehouse rendszer és a custody (tárolási) szolgáltatás fizetős használata lesz.

Ha sikerül megvalósítani, amit akarnak, komoly veszélyforrást fog jelenteni a Bakkt rendszerének támadhatósága, amit garantálunk, hogy az első pillanattól kezdve próbálnak majd feltörni. Ha sikerül, az újabb fatörzset görgethet a globális adopció útjába.

A vezér víziója

CEO és CEO, férj és feleség, a Wall Street legbefolyásosabb köreiből. Letolják a világ torkán a Bitcoint?

Arra számítanak, hogy a szolgáltatásaiknak hála megindul a brutál tőkebeáramlás, aminek hatására lesz kellő likviditás bitcoinban ahhoz, hogy a nemzetközi utalások eszköze lehessen. Szevasz Ripple, szevasz SEPA, jön a BTC! A jelenlegi, bankok által üzemeltetett rendszer Sprecher szerint nagyon drága: “A bitcoin nagyban leegyszerűsítené a tőke nemzetközi mozgatását. Megvan benne a potenciál, hogy az első világméretű valutává váljon.”

Jeff Sprecher egy igazi pénzügyi látnok, aki újabb és újabb remek stratégiai döntésekkel építgeti milliárd dolláros birodalmát. A mostani lépés célja úgy tűnik az, hogy a bankoktól átvegyék a nemzetközi utalások évi sokmilliárd dolláros piacát és bevonzzák a hagyományos befektetésektől ideológiailag eltávolodott 20-30-as fiatalokat a Bitcoin befektetési termékek mainstreammé tételével.

Eltérítette a Wall Street a kriptopénzek forradalmát? Vagy ez éppen az? Mi a véleményed, jó irányba halad a vonat? Nem mintha számítana, a féket úgysem lehet behúzni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img