A Portfolio és a kriptopénzek esete

spot_img

Régóta téma a szerkesztőségben a Portfolio hozzáállása a kriptopénzek világához, de eddig valamiért nem hoztuk szóba, pedig néha tényleg egészen elképesztő, hogy mennyire direkt módon manipulatív a hangvételük a topikkal kapcsolatban.

Legutóbbi két cikkük sarkallt arra, hogy bemutassam egy kis elemzéssel, hogyan próbálják azt a látszatot kelteni folyamatosan, mintha szó szerint semmi értelme nem volna az egész piac létének. Kezdjük talán a címadási gyakorlatukkal.

Augusztus 15: “Haldoklik a bitcoin, de a lelkét adó csúcstechnológiáért megőrülnek”

Merész állítás ez, és szerény véleményem szerint egy mértékadó gazdasági laphoz nem méltó. Voltak már hozzászólóink, akik nehezményezték, hogy van egy kis elfogultságunk nekünk is az egyik irányban, de szerintem ez a legtermészetesebb; és tagadni, vagy rejtegetni kár is volna. Mi hiszünk ebben a dologban, ezért is vagyunk itt. De a Portfolio egészen más szinten űzi ezt a műfajt. Másik közelmúltbéli cikkük:

Augusztus 17: “Itt a vége, már a nagy nyertes is lemondott a kriptodevizákról”

Mindezt azzal a hírrel kapcsolatban sikerült állítaniuk, hogy az Nvidia kivonul a piacról. nem tudom, hogy vajon soha nem hallottak még olyan óriás konglomerátumokról, mint a Bitmain, vagy szándékosan csúsztatnak-e, de mindkét eshetőség kínos.

A cikk első bekezdésében ez áll:

…a nagy rivális AMD után már ők sem látnak ebben üzletet a jövőben.

– ez pedig nemes egyszerűséggel nem igaz. Ugyan az AMD tett egy nyilatkozatot, miszerint a kripto üzletág kisebb részét képezi hasznuknak, mint azt sokan feltételezik, de ennyi. Nem vonultak ki, és a fejlesztéseket se állították le.

A cikk hátralévő része azt ecseteli, hogy mennyire nem volt nyereséges az AMD és az Nvidia elmúlt negyedéve, legalábbis bányász felszerelés tekintetében, de azt természetesen elfelejtik megemlíteni, hogy ebben semmi meglepő nincsen egy medve periódus során. Ahogyan az alátámasztás is kimaradt azzal kapcsolatban, miért is van vége a kriptóknak, vagy hogy miért is volna az Nvidia az a legfontosabb szereplő itt, akinek a kiszállása megremegteti az ipart.

Mindenesetre is engem ez az igen átlátszó manipuláció felbőszít, ezért engedtessék meg, hogy segítsek azoknak, akik a tragikus hírek ellenére is vennének némi kriptót. Magyar bankkártyával a leggyorsabban a Coincash-nél vásárolhattok Bitcoint, amit aztán a Binance-en bármilyen altcoinra átválthattok. Ha már úgyis itt a vége, igyuk ki a méregpoharat 😉

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img