“Halott az Augur” és más gyászjelentések

spot_img

Nem olyan régen indult be élesben a kriptovilág első nagyszabású predikciós platformja, az Augur publikus bétaverziója. Az Augur-on fogadásokat köthetünk, mégpedig bármire. Megtehetjük, hogy a hagyományos módon, a sportfogadásainkat végezzük kriptóban, de politikai események kimenetelére (beleértve a sajtóban nagy port kavart politikai gyilkosságokat is) vagy természeti katasztrófák bekövetkeztére is találhatunk – vagy magunk kreálhatunk, fogadásokat.

Az Augur képében egy letölthető szoftvert kapunk, ami decentralizáltan működik, a fogadásokat okosszerződések szabályozzák. Természetesen csak kriptopénzekben fogadhatunk, ehhez pedig szükségünk van MetaMask, Trezor, Ledger vagy Edge tárcára – egyelőre ezeket támogatja az Augur.

Az Augur több éves fejlesztés eredménye: a Forecast Foundation közel három évet töltött a program összehegesztésével. Víziójukról jól tanúskodik, hogy még abban az időben kezdtek hozzá a fejlesztéshez, amikor az Ethereum – aminek blokkláncára épült a platform, még 1 dollár alatti árfolyamszintet produkált.

A projektnek 5,5 millió dollárt sikerült összekalapoznia az ICO-ja keretében, ráadásul abban az időben, amikor az ICO szót még nagyon kevesen hallották. Saját, REP jelű tokeneik áruba bocsátása aztán modellként szolgált több projekt számára is, ezzel részben az Augur is úttörő szerepet vállalt a mai formájában ismert initial coin offering megalapozásának.

A sikeres augusztusi start okán újra a figyelem középpontjába került az Augur – bár ez részben annak is köszönhető, hogy Donald Trump amerikai elnök meggyilkolására is köthettek fogadást a résztvevők, ennek híre pedig bejárta a világsajtót.

Egy hónap sem telt el a rajt óta, máris megjelentek az első olyan vélemények, amikben temetik az Augurt. A dappradar nevű, decentralizált programok elemzésére szakosodott portál számai alátámasztani látszanak a negatív véleményeket: az elmúlt 24 órában összesen 24 darab felhasználó vette kezébe az Augurt és használta azt valamilyen módon. Ezt a picinek tűnő számot akkor sem tudnánk eléggé kozmetikázni, ha nagyobb időszakból merítenénk: a beinduláskor 265 felhasználó kóstolt bele az Augurba, ez a szám viszont nagyon hamar leesett az átlagos 70 és 25 közötti, egy napon mért júzerek számára.

 

Világoskékkel az Augur felhasználóinak száma, pirossal az etherben kifejezett volumen

 

Volumen tekintetében 172 tranzakcióval, összesen 356 ethert mozgattak meg az elmúlt 24 óra felhasználói. Ez, más decentralizált alkalmazással összehasonlítva már nem mutat olyan rosszul. A legismertebbek közül a Fomo3D ugyanis 20 eth-nyi forgalmat bonyolított, a KriptoKitties játék 36 etherrel zárt. Persze a legsikeresebb dApp, az IDEX tőzsde kimagasló 1900 etheres volumenéhez egyelőre nem ér fel, a dappradar mérései alapján az Augur a 6. helyen tanyázik az össze dApp forgalma közül. Felhasználók számában viszont csak a 34. helyre tudott felkapaszkodni.

Mindezek ellenére az Augurt 308 millió dollárra értékelik, ami jelenleg elég eltúlzottnak tűnik és csak egy esetleges jövőbeni népszerűségrobbanás tudná alátámasztani ezt a számot. Az említett ICO-ban összegyűjtött 5,5 millió dollár elosztása kapcsán is felmerülhetnek kétségek, ennél kevesebb pénzzel dolgozó vállalatok is tudtak már ennél sok több érdeklődőt bevonzani.

A Coindesk beszámolója alapján az Augur Discord csatornájában is felvetették már a nagy kérdést: „halott az Augur?”. Az aggályokra akkor Joey Krug a projekt társalapítója igyekezett válaszolni, aki a rövidtávú trendeknek tudta be a fogadó felhasználók számának esését, szerinte ezek közül a legjelentősebb a 2018-as labdarúgó világbajnokság lezárása volt. Krug úgy gondolja, hogy az érdeklődők közül sokan felnéztek és kipróbálták, majd magukban elkönyvelték, hogy fél év múlva visszajönnek, ha egy kicsit csiszoltak a terméken. Azt is hozzátette, hogy nem aggódik túlságosan a fogadók száma miatt, amíg a fogadások technikailag sikeresen végbemennek.

Mi sem szeretnénk eltemetni az Augurt és figyelembe kell venni, hogy komoly érvek szólnak a dApp mellett is, kérdés csak az, hogy a piac visszaigazolja majd ezeket vagy sem. Nem szabad elfelejteni, hogy az Augur csapata úttörő volt a decentralizált alkalmazások és az okosszerződések fejlesztésében és végig az egyik legambiciózusabb projektnek számított.

Súlyos probléma az is, hogy decentralizált mivoltából fakadóan egyelőre magas belépési küszöbbel kell számolnia annak, aki használni szeretné a terméket: tudnia kell Ethereumot vásárolni egy váltónál, tranzaktálnia kell és legalább egy tárcát kell birtokolnia. Ráadásul magát a programot is egyelőre csak a GitHub felületéről lehet letölteni, ami több, kényelemhez és gyorsasághoz szokott átlagfelhasználót is elrettenthet.

Ugyanakkor nem meglepő a trend, ugyanezzel a problémával szembesül az összes decentralizált alkalmazás is. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb decentralizált alkalmazások még mindig a tőzsdék, amiket jellemzően azok keresnek fel, akik már járatosak a kriptopénzek világában.

Akárcsak az Augur-nak, a többi decentralizált alkalmazásnak is szüksége van a felhasználókat nagy számban bevonzó infrastruktúrára. Jelenleg ez jelenti a legnagyobb, a tényleges adoptáció előtt álló akadályt. Persze ennek megoldásával sem tűnnének el a problémák, sőt talán fokozódnának. A hálózatok jellemzően nem bírják a felhasználók nagy számát, a megoldást jelentő effektív skálázódás állítólag már a küszöbön áll, de még csak részeredményeket láttunk.

 

Valószínűleg az olvasók is találkoztak már a technológiai újítás hájp-grafikonjával. Az x tengelyen az idő, az y tengelyen az elvárások mértékét látszatják. A képzelőerő belindulásával kezdetben óriásira nőnek az elvárások, majd jön a kiábrándultság időszaka, amikor kiderül, hogy nem pont úgy és olyan gyorsan mennek majd végbe a dolgok, mint ahogy azt elképzelték. A fejlesztések viszont ezidőben is folynak és a csiszolódás utat nyit a “produktivitás fennsíkja” felé. Remélejük a decentralizált alkalmazások életpályája is ezt a grafikont írja majd le.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img