Ukrán bányászok Sony PS 4 játékonzollal bányásztak

spot_img

Hatalmas illegális bányászfarm bezárásáról számolt be az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) egy július 8-ai sajtóközleményben.

A Kijevtől dél-nyugatra fekvő Vinnicja városában egy illegális kriptobányász farmra bukkantak, ahol több ezer Sony PlayStation 4 játékkonzollal bányásztak kriptovalutát. A bányafarm a JSC Vinnytsiaoblenergo regionális energiaszolgáltató vállalat telephelyén, a cég egyik volt raktárában működött. A nyomozók mintegy 3800 db PlayStation 4 konzolt, 50 processzort és 500-nál is több videokártyát foglaltak le. A telep a hatalmas mennyiségű áramfelvétele miatt került a hatóságok látókörébe, amelyet a fogyasztásmérők manipulálásával próbáltak meg elfedni. Szakértők szerint a bányafarm működése összefüggésbe hozható a régióban tapasztalt rendszeres áramkimaradásokkal. Az áramlopással okozott kár a becslések szerint havonta(!) 5-7 millió hrivnya, átszámítva 55-76 millió forint.

Az 1995-ben létrejött JSC Vinnytsiaoblenergo a térség legnagyobb energiaszolgáltatója, amely több mint 770 ezer villamosenergia-fogyasztót szolgál ki, köztük 1300 ipari fogyasztót.

A nyomozás jelenleg is folyik és azt is vizsgálják, hogy a JSC Vinnytsiaoblenergo alkalmazottai érintettek-e az ügyben. Nem ez az első illegális bányafarm Ukrajnában. Még 2019 júliusában szintén az SBU számolt fel egy illegális bányafarmot Yuzhnoukrains’k közelében működő dél-ukrajnai atomerőműben.

Kriptovalutákat általában nagy teljesítményű videokártyákkal vagy ASIC eszközökkel gazdaságos bányászni, de ha ingyen van az áram, akkor még a PS4 játékkonzol is megteszi. Azt még nem tudni, hogy miként sikerült a PS4-et bányászatra bírni, de biztosan hatékonyabb volt, mint  Nintendo GameBoy-jal Bitcoint bányászni.

/SBU , prohardver.hu/

Kutatás: 52,2%-al nőtt a zöldenergia használata a BTC bányászatban

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img