Kutatás: 52,2%-al nőtt a zöldenergia használata a BTC bányászatban

spot_img

Az idei év egyik slágertémája a Bitcoin hálózat energiafogyasztása, pontosabban az a környezeti terhelés, amit okoz. A Tesla is erre hivatkozott, amikor kihátrált a BTC elfogadásból, ami mögött jó eséllyel egy zsíros állami pályázat állt valójában, és Kína is erre hivatkozott, ami mögött az lehetett, hogy a digitális jüan bevezetése során nem szerettek volna kellemetlenkedő versenytársakat látni. Mindemellett persze az ökológiai lábnyom visszaszorítása valóban kritikus, most úgy tűnik azonban, hogy a Bitcoin nagyot fejlődött ezen a téren.

A kutatás hitelességét némiképp árnyalja, hogy maga a frissen alakult Bitcoin Mining Council, vagyis az a társulás a szerző, amelyik a vezető kriptopénzt ért globális kritikák hatására jött létre. De fogadjuk el, legalábbis szavazzuk meg a bizalmat, a beszámoló szerint az idei év első és második negyedéve között bő 50%-al nőtt a zöldenergia használata a bányászatban.

Emellett a bányászok arról is beszámoltak, hogy az elektromos energia igényük 67,6%-a származik már megújuló forrásokból.

Ez utóbbi adat a Mining Council tagajinak “önbevallása”, a teljes Bitcoin hálózat esetében 56%-ra teszik a megújulók arányát. Sokan azonban egyenesen nevetségesnek tartják a kutatást, hiszen mindössze három kérdésből állt a kérdőív, amit a bányászok megkaptak, a kritikusok szerint ráadásul alig 5%-át érték el a tejes hashrate-nek, vagyis a bányászok egészen apró részét.

Az mindenesetre biztos, hogy a fenti ábra foglalja össze az eredményeiket, a jobb felső oszlopdiagramon jól látszik, hogy a hashrate nagyot zuhant, itt jelenik meg a Kínai “exodus”, a bányáknak távozniuk kell, ezért ideiglenesen kényszerszünet van a munkájukban.

A jobb alsó ábra ami igazán érekes, hiszen ez hivatott bemutatni a fenntartható energiaforrások használatát, 52,2%-os emelkedésről tanúskodik az ábra. Nem csoda, hogy nehéz hiteles kutatást készíteni a témában, hiszen a világban szétszórt, sokszor egymásról sem tudó bányászok nem feltétlenül nyitottak arra, hogy információkat adjanak át a munkájukról.

Csak remélni tudjuk, hogy legalább részben hitelesek a Bitcoin Mining Council eredményei, ha többet szeretnél tudni a témában, nézd meg az alábbi meetupunkat, amiben két szakértővel beszélgettünk. Ha pedig most szeretnél bitcoint, vagy akár valamilyen más kriptopénzt vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img