Digitális valutakísérlet Jamaicából

spot_img

A jamaicai központi bank a hírek szerint augusztusban kezdi meg központi banki digitális valuta (CBDC) projektjének tesztelését az ország pénzügyi intézményeivel együttműködve.

A Jamaica Observer beszámolója szerint a Bank of Jamaica (BOJ) elnöke, Richard Byles a Rotary Club rendezvényén jelentette ki terveit 2021 július elején. A kísérleti szakasz augusztusi megkezdésére vonatkozó terveket részletezve Byles elárulta, hogy a BOJ jelenleg a CBDC technikai aspektusain dolgozik.

A BOJ még 2021 márciusában választotta az ír eCurrency Mint technológiai céget nemzeti digitális valutaprojekt technológiai szolgáltatójának. Az írországi székhelyű kriptográf biztonsági céget azon megoldás szolgáltatók listájáról választották ki, akik még 2020 júliusában kezdtek el pályázni a projektre.

“Miközben a pénznem technikai nyomtatásán dolgozunk, szigorúan tesztelnünk kell azt egy kísérleti projekt keretében, amelyet augusztusban fogunk elvégezni” – jelentette ki Byles, hozzátéve: szeptembertől decemberig több bankot is toborzunk majd, hogy csatlakozzanak a kísérleti projekthez.”

A BOJ kormányzója további részleteket is közölt a tervezett CBDC-ről, kijelentve, hogy a pénzintézetek közvetítőként fognak szolgálni a központi bank és a fogyasztók – mind a lakossági, mind a vállalati fogyasztók – között.

A jamaicai bankjegyek kiegészítésére tervezett CBDC-vel a pénzintézetek, a digitális valutát, a számlatulajdonosok számára egy jamaicai dollárhoz kötött egy CBDC “érme” árfolyamon adhatják majd ki.

Byles azt is elmondta, hogy a BOJ tervei szerint a CBDC-t platformként kívánja használni a hagyományos banki szolgáltatásokkal nem rendelkező lakosság számára nyújtott pénzügyi szolgáltatások biztosítására. A jegybankelnök az országban működő távközlési cégek, valamint a kiskereskedelmi fizetési kereskedők segítségét kérte ennek megvalósításában.

A központi bankok világszerte kísérleti tanulmányokat hoznak létre, vagy akár szuverén digitális valutákat indítanak. A CBDC törekvések globális törekvéssé váltak a Karib-térségben is. Jamaicán kívül egy másik karibi ország, a Bahama-szigetek, az első országok egyike volt még 2020 októberében, amely CBDC-t vezetett be. A Karib-térségben a Kelet-karibi valutaunió pedig nemrég indította el a DCash digitális valutáját a valutaunió tagállamaiban.

További hasznos híreket és elemzéseket Discord és a Youtube csatornánkon találtok. Ha a Kripto Akadémia ingyenes, kriptopénzekkel foglalkozó email tanfolyamára, a KriptoSulira feliratkozol, könnyedén elsajátíthatod a kriptopénzek világának alapjait.

/cointelegraph, gettyimages, coindesk/

Nigéria központi bankja 2021 végére tervezi saját CBDC elindítását

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img