16 milliónyi bitcoint csalt ki áldozataitól, 15 évet kapott

spot_img

Mintegy 180 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték az USA-ban azt a férfit, aki bő évtizeden keresztül szedett el bitcoint áldozataitól. Roger Nils-Jonas Karllson 3575 ember átverésében vallotta magát bűnösnek, a primitív metódus lényege az volt, hogy nyugdíj takarossági programot hazudott, miközben egyszerű Ponzit üzemeltetett.

A főként 2012 és 2019 zajló csalássorozatban nem csupán bitcoint, de más kriptopénzeket is kért az áldozataitól, 1,15 kg aranyat ígért minden száz dollárnyi részvényért, a sofisztikáltnak beállított rendszerrel szedte rá áldozatait. Ügyfelei esetleges gyanakvásának pénzügyi jelentésekkel vette elejét, mindenkit megnyugtatott az évek során, hogy a rendszer stabil, minden a legnagyobb rendben.

Mindeközben persze a befolyt összegeket személyes célokra fordította, amik közül a luxusutazások csak az egyik tételt jelentették. Thaiföldön hatalmas birtokot, több nyaralót, sőt még egy versenylovat is vett, miközben a nem ritkán szűkös anyagi helyzetű befektetők mit sem sejtettek a csalásról.

A börtönbüntetése hosszabb is lehetett volna, azonban bűnösnek vallotta magát, ezzel elkerülve a még szúlyosabb ítéletet. A szabadságvesztés mellet vissza is kell fizetnie azt a 16 millió dollárt, amivel megkárosította befektetőit. Az eset ismét rávilágít arra, hogy a bitcoin alapú csalásoknak rendre lebukás a vége, illúzió azt gondolni, hiogy a vezető kriptopénz alkalmas lehet ezekre a célokra.

Ennek oka egyrészt a pszeudonim jellege a Bitcoin blokkláncnak, ha egyszer kiderül, hogy egy cím kihez tartozik, akkor onnantól kezdve minden tőle indult, vagy hozzá érkezett tranzakció számonkérhető. Másrészt pedig az, hogy az elmúlt évtized során a hatóságoknak volt ideje megismerni a Bitcoin hálózatot, értik a működését, azt is, hogy milyen “use casek” esetében fordulnak hozzá a bűnelkövetők.

Ha most szeretnél bitcoint, vagy más kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img