Három hete van hátra a SEC-nek

spot_img

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC) 2021. július 28-ig van ideje arra, hogy kidolgozza a kriptopénzekre vonatkozó szabályozási keretet a kriptopénz befektetésekben érdekelt amerikai állampolgárok védelmére.

Ez derül ki abból a nyílt levélből, amelyet Elizabeth Warren, Massachusetts szenátora, az Egyesült Államok vezető demokrata politikusa írt a SEC elnökének, Gary Genslernek. A szenátus bankbizottsága alá tartozó gazdaságpolitikai albizottság elnökeként felszólaló Warren, – aki nyilvánosan gyakran szkeptikus a kriptopénzekkel szemben – kevesebb, mint egy hónapot adott a SEC-nek arra, hogy részletezze a kriptopénzekkel kapcsolatos hatáskörét az országban.

A levél szerint Warren azt is tudni akarja, hogy a Kongresszusnak be kell-e avatkoznia annak érdekében, hogy a SEC megfelelő hatáskörrel rendelkezzen a meglévő szabályozási hiányosságok megszüntetéséhez.

“A fogyasztókat ért károk valósak az alulszabályozott piacból eredően, és a hatékony SEC szabályozás hiányában csak tovább burjánzanak”.

Warren elmondta, hogy egyéb aggályok mellett a kriptotőzsdék jelentik az elsődleges aggodalmat a feltörekvő digitális eszközosztállyal szemben. Nemcsak hogy eltűnhetnek az emberek vagyonával, de az ilyen tőzsdék a szövetségi szabályozást is megúszhatják, ha a kínált eszköz nem minősül értékpapírnak a szövetségi törvények szerint.

“A tőzsdéknek nincs szabályozási keretük a SEC-nél vagy testvérügynökségünknél, az árutőzsdei határidős kereskedési bizottságnál, és ennek következtében valóban nincs védelem csalással vagy manipulációval szemben. A szabályozás hiánya biztosítja, hogy a befektetők nem tudhatják, hogy a tőzsdék által jelentett kereskedési volumenek és árak valós tevékenységet vagy piaci manipulációt tükröznek-e”.

Mit kér Warren a SEC-től?

Warren szerint mivel a kriptopiac gyorsan növekszik, az alapvető védelem nem fenntartható. A SEC-nek öt kérdésre kell válaszolnia a meghatározott három héten belül. Először is a SEC-nek ki kell dolgoznia, hogy a tőzsdék “tisztességes, szabályos és hatékony módon működnek-e?”

Másodszor, a SEC-nek egységes definíciót kell kidolgoznia a kripto eszközökre vonatkozóan, és ki kell emelnie a hagyományos tőzsdén lévő eszközökhöz képest fennálló különbségeket. Harmadszor, Warren azt szeretné, ha a SEC összehasonlítaná a kriptoeszközök feletti hatáskörét a hagyományos piaci eszközök feletti hatáskörével.

Továbbá, milyen intézkedéseket tehet a SEC a külföldi tőzsdék, például a Binance szabályozására, amelyeknek nincs fizikai címük, de online mindenki számára elérhetőek?

“…milyen mértékben van szükség nemzetközi koordinációra a kriptotőzsdék szabályozásában mutatkozó hiányosságok kiküszöbölése, valamint a befektetők és a fogyasztók védelmének biztosítása érdekében az Egyesült Államokban?”.

Végezetül Warren szerint a SEC-nek ki kellene fejtenie, hogy mit ért a DeFi alatt, és hogyan viszonyul a decentralizált tőzsdékhez és a decentralizált származtatott piacokhoz.

Ha nagyobb kriptovaluták vásárlásán gondolkozol, a Binance és az FTX felületét ajánljuk. További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok. Ha a Kripto Akadémia ingyenes, kriptopénzekkel foglalkozó email tanfolyamára, a KriptoSulira feliratkozol, könnyedén elsajátíthatod a kriptopénzek világának alapjait.

/zycrypto, bloomberg/

Megszólalt a SEC új igazgatója kripto ügyben: erősebben kéne szabályozni a kriptotőzsdéket

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img