Múzeumban landolt egyik CryptoPunk NFT

spot_img

A Miami Kortárs Művészeti Intézet közleményeszerint a CryptoPunk 5293 az első NFT, amely helyet kapott egy nagy művészeti múzeum gyűjteményében.

Jól olvastátok, egyik leghíresebb Miami múzeum állította ki az 5293-as számú CryptoPunk-ot. Tulajdonosa, Eduardo Burillo vagyonkezelő, egyelőre határozatlan időre adta át a népszerű pixeles karakterek gyűjteményének egyik darabját alkotó CryptoPunk-ot a Miami Kortárs Művészeti Intézetének.

Az Intézet a következőt nyilatkozta az eseményről:

“Tudomásunk szerint, ez az első olyan NFT ami bekerült egy nagy művészeti múzeum gyűjteményébe”.

Az NFT-k közül, amik általában az Ethereum láncon előállított, tulajdonjogot képviselő tokenek, a CryptoPunkok voltak azok amik először betörtek a köztudatba. Habár az NFT-k tulajdonképpen minden digitális alkotást képviselhetnek illetve tárolhatnak – műalkotásokat, hang és videó-tartalmakat, sőt a videójátékokból ismert digitális tárgyakat is – elsősorban mégis a művészetekben találták meg a helyüket egyelőre, s videójátékokban sőt DeFi-ban is egyre inkább növekszik a felhasználásuk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy 2.5 milliárd dollár értékben adtak el NFT-ket 2021 első felében, ahogy már cikkünkben tudosítottunk erről.

CryptoPunks gyorstalpaló

A CryptoPunks-t még 2018-ban hozták létre, jóval azelőtt, hogy az NFT-k iránti kereslet a jelenlegi hihetetlen mértéket öltötte volna. A gyűjtemény összesen 10 ezer darab, egyedi 24×24 képpontos pixel portrét foglal magában. 

Az emberek pedig veszik mint a cukrot: egy Miami-ban élő művész egy hónap alatt áprilisban dollármilliókért szabadult meg több darabtól is, miután kiállította őket a városban. Ezek közül egyik, a frappánsan CryptoPunk 5293nak keresztelt darab idén nyártól a Kortárs Művészeti Intézetben lesz megtekinthető.

Művészet, kultúra és NFT-k

A CryptoPunk 5293 olyan alkotásként csatlakozik az ICA Miami kollekciójához, amely valójában reprezentálja a jelenlegi technológiai és kultúrális életet, valamint történelmi jelentőséggel bír az következő generációk számára. Ezáltal tükrözi az ICA Miami elkötelezettségét a kortárs művészet irányában és általában az új művészeti ágak megértésének fejlesztését a 21. században. Olvashatjuk az ICA Miami tweetjeiben.

A hírrel kapcsolatban olvashatjuk Gmoney (pseudonym) – aki egy híres befektetőnek számít NFT körökben – tweetjeit is, aki szerint az NFT-k megjelenése óta benne volt a pakliban, hogy múzeumban fog valamelyik darab kikötni, csak idő kérdése volt.

Eredeti tézise alapján amit a CryptoPunks-al kapcsolatban írt, számítani lehetett rá, hogy ennek az NFT kollekciónak egy darabja lesz majd kiállítva múzeumban, azonban elmondása szerint ez mégis sokkal gyorsabban zajlik mint amire eredetileg számított.

Majd hozzátette: “Az NFT-k folyamatosan bizonyítják, hogy márpedig a technológia él és virul és életünk részét fogja képezni egyre inkább a jövőben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a CryptoPunks egy darabja mint jelentős művészettörténeti alkotás került bemutatásra egy múzeumban”

NFT-k most

Az idei és tavalyi fellendülés után úgy tűnik, hogy az NFT őrület kissé csillapodott – de még mindig nagy népszerűségnek örvendenek DeFi és gaming területeken is. Beszámoltunk már arról is előző héten, hogy a Twitter is saját NFT-t dobott a piacra, tehát látszódnak jelei az általános elfogadásnak már most.

A CryptoPunk 5293 ezen a nyáron az ICA-ban lesz látható a floridai Miamiban, a 61 NE 41st Street címen. Aki teheti nézzen be.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img