A bankrendszer energiaigénye a Bitcoiné háromszorosa

spot_img

Katrina Kelly-Pitou, a University of Pittsburg zöld energia technológiákra szakosodott kutatója szerint a bitcoinbányászat energiaigényével kapcsolatos vita során nem a valójában fontos tényezőkről esik szó.

A Bitcoinnal kapcsolatos egyik legnagyobb kritika a hálózat stabilizálásának alapját adó bányászat meredeken emelkedő energiafelhasználása. Sokak szerint ez fenntarthatatlan, a jövőt pedig az ehhez képest elhanyagolható energiaigényű PoS protokollok jelentik. Jelen bejegyzés kerei között nem másznánk bele újra a témába, egy korábbi véleménycikket ajánlunk figyelembe, amely alatt már jónéhány komment is összegyűlt.

Országnyi energiát használ, mégis megéri. Mi az?

A közelmúlt tanulmányaira hivatkozva a kutató szerint nem az energiafelhasználás a lényeg, hanem a karbonlábnyom, azaz hogy milyen forrásból származik a bányászat során felhasznált energia. A világ energiatermelése a környezet minimális terhelése mellett is folyamatosan növekedhet, és növekedik is.

2017 során a hálózat összes energiafelhasználása 30 terrawattóra körül alakult, amiből egész Írország fogyasztása fedezhető lett volna. A teljes bankrendszer fogyasztása becsélések szerint ennek több, mint háromszorosa, 100 terrawattóra is lehet évente. Az kutatás szerint a BTC bányászat további százszorozódása esetén is a teljes bolygó energiafelhasználásának “csak” két százalékát fogja adni. A teljes világot tekintve egyébként 28% növekedésre számítanak az amerikai hatóságok, a következő két évtizedben, de a mostaninál ez jóval nagyobb arányban kerül majd kielégítésre megújuló forrásból.

Az energia forrása

A lényegnek tehát nem az energiafelhasználásnak, hanem az áram előállításának módja kellene, hogy legyen. Eredetileg Kínának óriási súlya volt a bányászok között az olcsó áram miatt, azonban már ott is megfigyelhető volt a szénerőművek igénybe vétele helyett az olcsóbb, vízerőművek által termelt “alapanyag” felé törénő eltolódás.

Az amerikai (Észak-Nyugat), kanadai és észak-európai ipari méretű bányák reneszánszát szintén az olcsó vízenergia hozta el. Jópár cikket lehetett olvasni a kriptós médiában az utóbbi egy évben arról, hogy kifejezetten várják például Quebec-ben a bányászokat, hogy az erőművek által termelt árammal egyáltalán tudjanak mit kezdeni.

A bányászati szempontból szintén népszerű Izland energiatermelésének 100%-át adják a megújulók, főleg geotermikus erőművek által. Érdekes adalék, hogy az utóbbi hónapokban indult ipari bányák miatt nem csak a hálózati hashrate ugrott meg, hanem a korábban kínai Bitmain hardvergyártó és pool-üzemeltető masszív dominanciája is megingani látszik. A decentralizáció szempontjából ez egy örvendetes fejlemény.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img