A Cambridge Analytica kalandjai a kriptovilágban

spot_img

A Cambridge Analyticát övező botrányok közepette a sajtónak alig volt lehetősége megemészteni, hogy milyen módon nyúlt bele a cég a kriptovilágba. Kevés sajtó visszhangot kapott, de a vállalat saját blokklánc projektet indított, miközben más ICO-kat támogatott, mexikói választók adatait vásárolta meg kriptopénzért és még egy makaói maffiózóval is összeszűrte a levet.  A New York Times riportjából merítünk.

Nem szeretett volna ilyen módon világhírűvé válni a Cambridge Analytica. Az évtized legnagyobb adatkezelési botrányaival a címlapokra került vállalat neve mellé nem csak Trump hatalomra juttatását, hanem amerikai választási törvények megszegését, offshore-ozást, visszaélést és sikkasztási ügyeket is írtak.

Mivel minden ügyfelük elpártolt tőlük, kénytelenek voltak idén májusban lehúzni a rolót.  Ha mást nem, azt mindenképpen nekik köszönhetjük, hogy beindult egy teljesen új társadalmi vita a demokrácia helyzetéről az internet, a közösségi hálók és a big data korában.

De mi közük volt egész pontosan a kriptovilághoz? A New York Times birtokába jutott információk és régi munkatársak válaszai alapján rekonstruálni tudunk néhány eseményt. Kezdjük sorjában.

Megvédik az adatokat, most tényleg

„Ki tudna többet a személyes adatok használatáról, mint a Cambridge Analytica? Miért is ne építenénk egy platformot az egész működtetésére?”

Ezzel a válasszal magyarázta a cég saját blokkláncfejlesztését Britanny Kaiser, a társaság egy volt munkatársa. Az elképzelés szerint a projekt pont azokat a személyes adatokkal kapcsolatos problémákat oldotta volna meg, amikkel maga a Cambridge Analytica is visszaélt azelőtt. A terv egy olyan platform létrehozásáról szólt, ami blokkláncon tárolta volna a személyes adatokat és a felhasználó rendelkezett volna velük.

A csavar: létrehoztak volna egy piacot is, amin a személyes adatok áruba bocsáthatóak lettek volna. Ezzel pont az olyan marketingügynökségeknek készítették volna elő a piacot, mint amilyen a CA.

Alexander Nix, a kirúgott CEO egy 2016-os előadásán

A feltételes mód azért is indokolt, mert legjobb tudomásunk szerint a projekt közel sem ért el a megvalósításig, köszönhetően a világszintű botránnyá emelkedett Facebookos adatvisszaélésnek. Az sem segített, hogy a projekt igazgatóját, Alexander Nixet arcmentés miatt azért kellett márciusban kirúgni, mert egy hangfelvételen eldicsekedte, hogyan használt fedőcégeket politikai kampányaiban, hogy átjátssza ellenfeleit.

Bár az ICO-t már eltervezték, arra a botrányok és kirúgások közepette nem tudtak további figyelmet áldozni, nem beszélve a tényről, hogy jelenleg ez a tőkeemelés legkétesebb módja, így talán még több nem kívánt figyelmet kapott volna a vállalat.

A Cambridge Analytica nem először nyúlt bele sem az ICO, sem a blokklánc bizniszbe.

Jill Carlson, egy külsős konzulens mondta el a New York Times-nak, hogy több olyan megbeszélésen is részt vett, ahol a CA blokklánccal foglalkozó vállalati ügyfelekkel tárgyalt. Olyan előrejelző modelleket és marketingstratégiákat kínáltak nekik, amivel a potenciális befektetők elcsábíthatóak egy-egy token salere.

Szintén Carlson számolt be olyan különös praktikákról, mint amikor egy mexikói választási kampányhoz gyűjtöttek adatokat az ország távoli és elszigetelt részein élőktől. Némi kriptopénz jutalomért cserébe töltettek ki kérdőíveket – amivel a válaszolók összes adatát megszerezték, majd azok alapján pszichológiai profilokat állítottak fel, amiket felhasználtak a választási kampányban.

Gyanús ICO-k

A Cambridge Analytica egyik ügyfele volt a Dragon Coin is. Ez a macaui kriptopénz azt a célt szolgálta volna, hogy a kínai szabályozások között egyensúlyozva a makaói kaszinókba könnyebben áramolhasson a pénz. A Cambridge Analytica titokban támogatta a coint, befektetőket toborzott, akiket teljes ellátással helyezett el makaói hotelekben, cserébe a Dragon Coin eseményeken való részvételükért.

A kriptopénznek volt egy hírhedt befektetője is – bár ezt mind a Dragon Coin, mind a CA letagadta – egy bizonyos Mr. Wan, a makaói alvilág ismert alakja. A NY Times-nak nyilatkozó Kaiser azt állította, hogy nem üzleti, pusztán magáncéllal vett részt az események szervezésében, és a Dragon Coin csapata is megnyugtatta őt, hogy Mr. Wan-nak nincs köze a projekthez. Azok a CA-től kiszivárgott levelek, amik potenciális befektetőket céloztak, viszont ennek ellenkezőjéről tanúskodnak: fotóval és névvel listázták Mr. Wan-t, mint a projekt nagy támogatóját.,

Wan Kuok-toi, a Töröttfogúnak becézett makaói bűnöző 14 évet töltött börtönben 

A Dragon Coin-nak összesen 300 millió dollárt sikerült összekaparnia a Cambridge Analytica támogatásával. Az eredmények viszont nem jöttek, egy VISA partnerséget sikerült hazudniuk a közvéleménynek –ennek tényét a VISA is megerősítette. A mobilalkalmazásuk megjelenése pedig több mint fél évet késett, miközben Formula-E  csapatokat és Everest hegymászókat szponzoráltak.

 

A botrányok és kirúgások után a Cambridge Analytica még dolgozott egy ideig saját blokklánc projektjén. Britannyi Kaiser elmondása szerint egy új CEO ellenőrzése alatt elkészült egy white paper. A társaság viszont megszűnt, a projekt további sorsáról egyelőre nincsenek információk.

(NY Times)

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img