Ausztrália nemzeti blokklánc platformot épít

spot_img

Az ausztrál Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) az IBM-el és a Herbert Smith Freehills ügyvédi irodával együttműködésben nemzeti blokklánc platform fejlesztését tervezi, az ország üzleti folyamatainak segítése érdekében.

Az elsődleges cél az okosszerződések tömeges alkalmazásának lehetővé tétele, piacokon átívelő, összetett rendszerről van szó. A rendszer elnevezése szó szerint Ausztrál Nemzeti Blokklánc (Australian National Blockchain – ANB), az okosszerződések teljes életciklusában segítséget nyújt majd, a megállapodástól kezdve a megvalósításig, teljes transzparenciával kísérve.

Az ausztrál cégeknek így lehetősége lesz arra, hogy előre meghatározott mérföldkövek mentén hajtsanak végre automatizáltan üzleti folyamatokat. A okos jogi szerződések (Smart Legal Contracts – SLC) a platformtól független, külső forrásból is nyerhetnek információt a végrehajtáshoz, példál IoT (Internet of Things) eszközökből.

Az okosszerződések esszenciája, hogy “önmagukat” hajtsák végre akkor és csak akkor, amikor egy előre meghatározott feltétel, például egy tranzakció teljesült.

Nem előzmények nélküli a rendszer terve, a CSIRO már 2017-ben is közzétett egy tanulmányt, mely az ausztrál kincstárnak készült, a blokklánc használatának lehetőségeit mutatja be a kormányzatban és az üzleti életben egyaránt.

Az IBM saját blokkláncán indul a rendszer tesztje, amennyiben sikerrel járnak, országszerte bevezetik a használatát, sőt, később a kontinesnyi ország határain túl is elérhetővé tennék a megoldást.

A tervek szerint még az idén elindulna a pilot, bankok, szabályozó szervek, ügyvédi irodák és cégek bevonásával. Paul Hutchison, a CSIRO munkatársa szerint a blokklánc olyan jelentőségű a tranzakciók kapcsán, mint az internet a kommunikációban, hasonló átalakulásról van szó.

Ha most szeretnél bitcoint, ethereumot, litecoint vagy más kriptopénzt venni, mi a Coinbase használatát javasoljuk. Ha magyar nyelvű szolgáltatást keresel, akkor a Coincash használatát javasoljuk, mindkettő megbízható, könnyen használható eszköz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img