Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ICO

spot_img

2013-ban a dacoinmaster nevű bitcointalk felhasználó (polgári nevén J.R. Willet) létrehozott egy topikot, melyben a világ elé tárta egy Bitcoin blokkláncot segítő megoldás, a Mastercoin tervét.

A protokoll segítségével egyedi tokeneket lehetett létrehozni egy Bitcoin blokkláncra húzott másodlagos réteggel, ezzel megteremtve a lehetőségét a decentralizált tőzsdék, fogadótermek, kaszinók, és “okos tulajdonjogok” létrehozásának (ekkor még jó két évvel voltunk az Ethereum megjelenése előtt).

Hogy finanszírozni tudja a fejlesztést, BTC adományokat kért a közösségtől, amiért cserébe MasterCoinokat adott a támogatóinak. Hogy minnél több embert ösztönözzön a csatlakozásra, felvetette hogy egyes funkciókat csak a MasterCoinnal rendelkezők számára tesz elérhetővé. Willet ezzel lényegében feltalálta az ICO-kat.

A projekt végül hatalmas siker lett, bár később átnevezték. Ma úgy hívják, hogy Omni Layer és ezt használja a bitcoin után a traderek második számú kedvence, a Tether token (USDT) is. Maguknak a Mastercoinoknak viszont soha nem volt semmilyen haszna és bár egy rebrand során átnevezték őket Omni-ra, ezek a tokenek nem rendelkeznek valós funcióval, lényegében “csak úgy vannak”. A 2017-es kripto mániára jellemző, hogy egy ilyen haszontalan coin ára is 4-ről 123 dollárig emelkedett.

Willet egyébként nem árult zsákbamacskát, mindvégig transzparens volt és felhívta a befektetői figyelmét a lehetséges veszéyekre.

Bármilyen furcsán hangzik, de a világ első ICO-ja során értékesített tokenek, melyek az egyik legsikeresebb kriptopénz alapjául szolgáltak, a shitcoin kategóriába tartoznak és fabatkát sem érnek. A tanulság, hogy egy kriptopénz ára és a mögöttes projekt értéke nem feltétlen áll összefüggésben egymással.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img