Már megint a SEC: felfüggesztették a kriptopénz ETN-eket

spot_img

Először is egy rövid magyarázat. Mi a különbség az ETF és az ETN között?

Az ETF-ekről nagyon sok szó esik mostanában, hiszen mindenki úgy várja a SEC végső döntését ezekkel kapcsolatban, mint a Messiást. Ennek fő oka, hogy azoknak a piaci termékeknek az ára, melyek kaptak ETF változatot, utána mindig exponenciális emelkedésbe kezdett.

Az ETF jelentése: Exchange Traded Fund, azaz tőzsdén kereskedhető alap (illetve ennek az alapnak a jegyei). Viszont szemben más kötvényekkel, ezek részvényhez hasonlatosan folyamatosan adhatók-vehetők, nem napi egy jegyzett árfolyamuk van. Továbbá ETF-nél garantálni kell, hogy az adott kapcsolt termék rendelkezésére áll a kibocsátónak.

Azonban nem csupán ETF-ek, de ETN-ek is léteznek, mely egy könnyebben megvalósítható, engedélyeztethető eszköz. Exchange Traded Note, azaz tőzsdén kereskedhető jegyzék. Ezek is szabadon kereskedhetőek folyamatosan, azonban a kibocsátó magánintézménynek nincs fizetési kötelezettsége; ha csődbe mennek, megy velük a note is, és nem kell érte felelősséget vállalniuk. Ilyen tekintetben hasonlatos egyébként egy ICO tokenjéhez.

Ami talán meglepő lehet az olvasó számára, hogy ugyan az ETF-eket még nem engedélyeztek, ETN-ek már léteznek kripto-tematikában. A Bitcoin Tracker One 2015 óta hozzáférhető, az Ether Tracker One pedig 2017 vége óta.

Ezeknek az amerikai kereskedését függesztette fel tegnap a SEC, egyelőre e hónap 20-áig, a hivatalos indoklás szerint a “piaci szereplők között terjedő zavarodottság okán”.

Érvelésük szerint sok befektető azt hiheti, hogy ezek a termékek éppen azok az ETF-ek, amikről annyi szó esik manapság.  Sajnos a dokumentum nem tér ki arra, hogy az állítólagos zavart hogyan kívánják orvosolni, vagy hogy a kereskedési blokkolás mennyiben segíti elő a helyzet tisztázását.

Nem teljesen világos, hogy kik és milyen szándékkal mozgatják a szálakat a SEC-nél, de nagyon erősen úgy fest, mintha éppen a piaci felügyelőszerv volna az, ami manipulálni akarja az árfolyamokat.

Kabaré: visszavonták az ETF-ekről szóló döntést 😀

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img