Forradalmi időket élünk, és észre sem vesszük III.

spot_img

…A kriptopénzek nemzedéke ugyanezt a mentalitást hozhatja el egy sokkal szélesebb körben. A kriptós maga kezeli a pénzét, és megtanul érte felelősséget vállalni több-kevesebb könny után. A kriptós nem akar megbízni harmadik félben, ha nem muszáj, és nem vár elismerést, vállveregetést felsőbb hatalomtól. A kriptós tisztában van azzal, hogy a pénz nem varázslat, hanem csupán egy kollektív megállapodás, hogy dolgozni fogunk egymásnak egy papírdarabért, és el fogjuk azt fogadni egymásnak. A kriptós érti a gazdaság alapvetéseit, mert musztáj volt megértenie ahhoz, hogy magabiztosan tudjon navigálni ebben a világban.

És minél többen lesznek a mozgalom tagjai, annál kevesebb és kevesebb ember marad kiszolgáltatott. Kiszolgáltatott FEJBEN, mert ez az egész fejben dől el. Bízom és hiszek benne, hogy még a mi életünkben tömegek fognak rádöbbenni arra, hogy a vagyonhoz, a gazdagsághoz, a szabadsághoz nincsen szükség legitimációra a kormánytól, a banktól. Nincs szükség engedélyekre, ellenőrzésekre, adókra. Legalábbis tőlük nem, nekik nem.

Talán rájönnek arra is, hogy az állam, a gazdaság nem felsőbbrendű emberek mesterműve, ami reprodukálhatatlan. Számtalan mikrogazdaság keletkezik ezekben a percekben is kriptó alapon. Olyan kis rendszerek, amikben részt vesz 1000, 10 000 ember, de már ez is elég ahhoz, hogy a valutájuk értéket képviseljen, hisz szimbolizálja a teljes kollektíva gazdasági teljesítményét, azaz azokat a munkákat és szolgáltatásokat, amiket el tudnak végezni.

A pénz feltalálása óta a kriptopénz a legnagyobb találmány, és ha ennek a folyamatnak, aminek még csak az első méterein vagyunk, vége lesz, a világ egy teljesen új hely lesz.

Lesznek bankok, lesznek kormányok, lesznek hatalmi gócpontok. De mindezeket konszenzus fogja fenntartani, nem pedig az, hogy nincsen választásunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img