Névtelen akarsz maradni? Kerüld a Bitcoint. Főleg ha orosz kém vagy.

spot_img

A 2016-os amerikai választásokban történt orosz hírszerzők szerepét feltárni hivatott, Robert Mueller különleges ügyész által vezetett nyomozásban 12 orosz kém ellen emeltek vádat. A júliusi események óta a 12 néven nevezett ügynökök egyikét sem sikerült kézre keríteni.

A Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes által a sajtónak is eljuttatott jelentésében rengetegszer megjelent a bitcoin és a kriptopénz kifejezés is: különböző szolgáltatások igénybevételére az ügyleteiket ugyanis a kémek gyakran intézték bitcoinban. Mint azt elárulták, az orosz hírszerzők személyazonosságának feltárásakor nagy szerepet játszott a tény, hogy a bitcoin blokkláncán tárolt tranzakciók visszakövethetőek.

A VICE News tegnapi riportja a nagy nyilvánosság elé tárta a tényt – amivel a tapasztalt olvasóink bizonyára már tisztában vannak, hogy a Bitcoin, egy nyílt főkönyvtől nem idegen módon, visszakövethető és korántsem anonim.

A VICE által megkérdezett szakértő szerint kifejezetten egyszerű és részben a köz számára is elérhető a visszakövetés. Az említett jelentésbe foglalt, a hírszerzőktől megszerzett üzenetben talált “küldj 0,026043 BTC-t erre a címre” példáját hozta fel: blockchain exploreren visszakereste a tranzakciót az üzenet dátuma alapján. Ha ezáltal a tárca történetében eleget kutat az ember, ráakadhat egy pontra, ahol a keresett személy vásárolt kriptopénzt. Ha ezt például egy tőzsdén tette, a hatóságoknak megvan a lehetősége, hogy bekérjék a tőzsdétől a személy adatait.

A szakértő hozzátette: ha névtelen akarsz maradni, még mindig a készpénz a legjobb a választás.

Ha érdekel a téma, érdemes megnézni a VICE News pár perces riportját.

Ha kriptopénzeket szeretnél vásárolni és magyar nyelvű szolgáltatást keresel, mi a Coincash használatát javasoljuk. Könnyen használható, megbízható eszközről van szó, jelentős választékkal.

A kess a király: mégsem használnak kriptót a terroristák?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img