Hogy válnak fizetőeszközzé a kriptopénzek, ha mindenki csak ül rajtuk?

spot_img

A KriptoSuli leckesorozatban is említettük, egy pénz többek között attól pénz, hogy sokan használják. Emellett más feltételeknek is teljesülniük kell, legyen nehezen hozzáférhető, biztonságos, stabil és így tovább, viszont az egyik legfontosabb tényező, ami a bizalom, a közös egyezség megjelenéséhez kell, az az elterjedtség.

A kriptopénzekre is igaz ez, hiába várjuk a széleskörű elterjedést a világ országaiban, ha sokan vannak, akik a HODL stratégiáját követve egész egyszerűen csak “ülnek” kincseiken, azt várva, hogy meglóduljanak az árfolyamok és jól meggazdagodjanak.

A kereskedés sem képez kivételt az elterjedést gátló tényezők alól, könnyű belátni: ha csak egymás között adjuk-vesszük a kriptopénzeket, azzal nem “használjuk” őket a szó klasszikus gazdasági értelmében. Hiszen nem termékek, szolgáltatások cserélnek így gazdát, csupán maga a pénz.

Ez nem segíti a terjedést, legalábbis egy pénz “klasszikus” elterjedési életútjához nem tesz hozzá túl sokat. Persze árnyalt a jelenség, hiszen ha a hodlerek és kereskedők száma nő, akkor egy másik, fontos eleme azért teljesül a “pénzzé válás” kritériumlistájának: sokan, legalábbis egyre többen ismerik az adott fémdarabot, madártollat, kagylót, kriptopénzt.

Mégis fontosabbnak hat a valós gazdasági teljesítményben, az árumozgásban egy kriptopénz megjelenése. A HODL bűvkörébe került sokaságot és a kereskedőket mégsem hibáztathatjuk, mindenkinek joga van azt csinálni a megszerzett javaival, amit csak akar.

A kérdés elméleti és összetett, éppen ezért ismét olvasóinkhoz fordulunk. Egyből két kérdést is felteszünk, az egyik gyakorlati, a másik pedig a felvetett elméleti problémára vonatkozik:

Vettél már valamilyen árut vagy szolgáltatást kriptopénzzel? (Ha azt is megtudhatjuk, hogy pontosan mit, azért külön hálásak leszünk.)

Mit gondolsz, a HODL és a kereskedés valóban gátolja a tömeges elterjedést?

Mindemellett a témához kapcsolódó, bármilyen felmerülő gondolatot, véleményt örömmel veszünk, a cél mint mindig egy érdemi, előremutató vita kialakulása. Köszönjük, ha kommentelsz!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img