Az orosz Raiffeisen blokklánc alapú hitelezést indít

spot_img

A Raiffeisen Group oroszországi leányvállalata mostantól blokkláncon könyvelt, e-jelzáloghiteleket kínál ügyfeleinek.

A hitelezéshez tartozó összes kulcsfontosságú adatot egy formálisan decentralizált hálózaton vezetik, a Masterchainen. A Masterchain egy orosz hivatalos kezdeményezés, 2016 során dolgozta ki, és 2017 nyarán indította el az Orosz Központi Bank és több más orosz bank szövetsége. Érdekessége, hogy ez egy Ethereum-fork, amit a bankok saját igényeikhez szabtak át. Arról nem szól a fáma, hogy milyen konszenzus alapján működik, de az értelemszerű talán, hogy a hálózatot csakis a bankok üzemeltetik és tartják fenn, ennek fényében a decentralizáltság csak illúzió.

Andrej Popov, az oroszországi Raiffeisen informatikai vezetője elmondta, hogy a hitelezés folyamán először egy digitálisan aláírt dokumentumot küldenek az ingatlannyilvántartási hivatalnak, majd az ellenőrzés után egy jelzálog-tokent generálnak, ami a Masterchainre kerül felfűzésre, és az ügyfelek és a bankok számára is bármikor hozzáférhető.

A Raiffeisen Csoport egy éve csatlakozott az R3 nevű blockchaines banki konzorciumhoz, ahol a bitcoin mögött álló technológia banki hasznosítását vizsgálják.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img